TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Zbliżają się Targi Regionalia oraz Targi Agroturystyka

Ponad 150 wystawców z różnych stron Polski przyjedzie do Warszawy na III Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia i II Targi Agroturystyka.


Wystawcy będą przekonywać zwiedzających o walorach specjałów przygotowywanych z naturalnych składników w oparciu o wieloletnie receptury, a także zachęcać do wypoczynku na łonie pięknej polskiej natury.

Na stoiskach pojawią się mięsa i wędliny, chrupiące pieczywo, pyszne konfitury i miody a nawet regionalne piwa. Oprócz żywności prezentowane tu będą unikatowe wyroby rzemieślnicze, ekologiczne kosmetyki i ręcznie robiona biżuteria. Lokalne grupy działania i obiekty agroturystyczne z kolei będą zwracać uwagę na przyrodnicze i kulturowe aspekty polskich regionów.

Targom Regionalia i Agroturystyka towarzyszyć będzie szereg atrakcji, w tym kulinarne pokazy, ciekawe warsztaty i konkursy. Oba wydarzenia organizowane są w dniach 4-6 kwietnia br. w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Bartosz Sosnowski, prezes MT Polska uważa, że targi mogą być inspiracją do podróży. "Targi Regionalia i Agroturystyka gromadzą wielu lokalnych twórców i firm, przez co wydarzenia te bardzo dobrze sprawdzają się jako praktyczny przewodnik kulinarno-turystyczny po Polsce, a nawet i świecie. To okazja, by w jednym miejscu zasięgnąć ciekawych informacji na temat charakterystycznych smaków dla poszczególnych regionów i atrakcji, jakie można tam znaleźć bezpośrednio od wystawców z tymi obszarami związanych. Na dodatek na miejscu czekać będzie też wiele degustacji i atrakcji nie tylko kulinarnych." - skomentował.

Targi Regionalia to pełen przegląd produktów wytwarzanych zgodnie z tradycją i naturą w różnych częściach Polski, ale też z innych krajów. Nie zabraknie rozmaitych artykułów spożywczych, począwszy od mięs a na regionalnych trunkach kończąc. Tradycyjne wędliny z własnej masarni wytwarzane bez sztucznych konserwantów i wypełniaczy zaprezentuje firma Białki. Wędliny i wyroby garmażeryjne znajdą się jeszcze na stoisku "Domowych Specjałów", które w swojej ofercie będą mieć również regionalne i tradycyjne produkty włoskie jak salami czy Grana Padano. Firma Polder z kolei na Regionalia przywiezie kajmaki przygotowywane według receptur stosowanych w polskiej kuchni od pokoleń i dulce de leche. O smakołyki zadba też Stewiarnia - dystrybutor m.in. belgijskich czekolad, batonów, pralin, kremu czekoladowego słodzonych ekstraktem ze stewii.

Ponadto, tematyka targów obejmuje oryginalne wyroby rzemieślnicze wykonywane przez lokalnych twórców i ręcznie robioną biżuterię. Propozycje z tego zakresu przedstawi m.in. firma S jak szydełko, która będzie prezentować rękodzieło Warmii i Mazur inspirowane tradycją regionu. Będzie też okazja, by na miejscu przejrzeć naturalne kosmetyki. Tego typu produkty pielęgnacyjne opracowywane na bazie znanych roślin zielarskich zaprezentuje na przykład firma Sylveco.

Honorowe patronaty nad tegoroczną edycją Targów Regionalia objęli Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Uzupełnieniem Targów Regionalia prezentujących dziedzictwo kulinarne są Targi Agroturystyka, które promują wypoczynek na łonie pięknej polskiej natury. Do wyjazdów na wieś z dala od miejskiego zgiełku zachęcać będą gospodarstwa agroturystyczne i pokoje gościnne.

Nie zabraknie lokalnych grup działania, które pokazywać będą atrakcje różnych regionów Polski, jak chociażby Stowarzyszenie - Lokalna Grupa Działania Między Odrą a Bobrem. Obejmuje ono obszar 11 gmin położonych w województwie lubuskim, bogaty w tereny leśne, zabytki kultury sakralnej i świeckiej, a także wiele różnych ścieżek turystycznych, stwarzając tym samym okazję do dobrego wypoczynku. Inspiracji podróżniczych na sezon wiosenno-letni dostarczą również Targi Turystyki i Wypoczynku LATO organizowane w sąsiadującej hali.

Obok bogatej oferty w programie targów zaplanowano rozmaite atrakcje dla zwiedzających. Nie zabraknie smakowitych degustacji regionalnych wyrobów, kulinarnych pokazów, spotkań merytorycznych i konkursów. Wiele inspirujących zajęć czeka na najmłodszych. Będą oni mogli wziąć udział w recyklingowych warsztatach, a także uczestniczyć w konkursach.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Targi Regionalia Agroturystyka Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia Warszawa wystawcy produkty nowość inspiracja zwiedzający




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję