TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Podwójne życie restauracji

Nielegalne produkty podawane gościom w europejskiej restauracji, czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że istnieją restauracje, które prowadzą swego rodzaju podwójne działalność. Poza legalnym obrotem serwują dania, których wydanie mogą przypłacić słonym mandatem.


We Włoszech takich lokali istnieje przynajmniej klika. Z pozoru wydają się one zwyczajnymi restauracjami, w których goście wybierają potrawy z oficjalnego menu. Przestępczy proceder rozpoczyna się dopiero, gdy oficjalnie lokal jest zamknięty. Zwykle w dniu teoretycznie wolnym od pracy, do restauracji przychodzą stali goście, chcący zakosztować specjalnego menu.

Pod osłoną tajemnicy na stoły wyjeżdżają takie potrawy jak filety z delfina, pieczone rudziki czy smażone wiewiórki. Zwykli klienci nie mają wówczas wstępu do lokalu. Nikt też oferty specjalnie nie rozgłasza, bowiem za serwowanie zakazanych dań grożą poważne sankcje. Zwierzęta, z których przyrządza się wyszukane dania są bowiem pod ochroną.

Klienci słono są w stanie zapłacić, za kosztowanie zakazanego owocu. Za filet z delfina trzeba liczyć się z koniecznością zapłaty 200 euro za kilogram. Do restauracji mięso dostarczane jest jako rekin. Po odcięciu głowy i ogona, dla laika jest trudne do odróżnienia. Inne ceny tez nie należą do najniższych. Za zamówienie porcji rudzików należy przeznaczyć 50 euro.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja ukrycie życie dania prawo zakaz zabronione gatunki klient Włochy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję