Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot-przewodnik Berlin
- Specjalista ds Turystyki
- Specjalista/Specjalistka ds. turystyki
- Pilotaż 4 grup
- Poszukujemy pilota do Włoch 08-16.07.2025
- Poszukuję zdalnego stażu specjalisty...
- Wakacje.pl Kraków
- Pilot wycieczki 30.06 Czarnków i Goraj
- Pilot Wycieczek Degustacyjnych (piwo / wódka /...
- PILNIE - specjalista ds. turystyki


Uważaj na kostki lodu z fast food-ów
Jest gorąco, a Ty marzysz o ugaszeniu pragnienia colą z lodem? Brytyjscy dziennikarze stanowczo odradzają zamawianie mocno schłodzonych napojów w lokalach.
Badania przeprowadzone przez dziennikarzy "Daily Mail" nie napawają optymizmem. Wybrali się oni do dziesięciu lokali szybkiej obsługi - m.in. do McDonald`s, Burger Kinga i Starbucksa. Tam pobrali próbki wody z toalet, równocześnie poprosili o kostki lodu z baru. Następnie zanieśli je do laboratorium w celu zbadania pod kątem ilości bakterii.
Wyniki przeprowadzonego badania zapewne zszokują niejednego bywalca tych restauracji. Okazało się, że w 6 (z 10) odwiedzonych przez nich lokalach lód z maszyn do robienia kostek miał więcej zarazków niż woda pobrana z ubikacji. W większości przypadków przebadanych przez "Daily Mail" bakterie w kostkach lodu pochodziły z brudnych maszyn do jego robienia.
Badanie dziennikarzy było dość proste - ale potwierdza podobne badania przeprowadzone w poprzednich latach.
To nie pierwsze takie badanie, które potwierdza zanieczyszczenie kostek lodu serwowanych w barach szybkiej obsługi. W 2006 pewna uczennica dowiodła, że kostki lodu z fast-foodów są w 70 proc. przypadków bardziej zanieczyszczone od wody z toalet. Dwa lata później lokalne gazety z Indianapolis rozpisywały się na temat miejscowych barów, w których odkryto, że w 13 przypadkach (na 25 badanych) kostki lodu miały w sobie bakterie E. coli.
Z kolei badanie przeprowadzone przez brytyjską Agencję Ochrony Zdrowia w 2011 wykazało, że 30 procent z 88 badanych lokali serwowało lód z bakteriami E. coli.
Na koniec przytaczamy wypowiedź Hugh Merwin z serwisu "Grub Street": Czy to znaczy, że używanie kostek lodu doprowadzi do zakażenia? Podobnie jak z jedzeniem, ryzyko jest większe, gdy jesteś bardzo stary, bardzo młody lub masz słaby układ odpornościowy. Niezależnie jednak od tego badania te zaprzeczają jednej z teorii, która mówiła, że bakterie w niskich temperaturach zamrażają się i nie stwarzają zagrożenia.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - 22 nowe lokale w
Tylko co piąty Polak nie planuje
Wrocław trafi do przewodnika
Starsze aktualności:
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z
Kraków powołał nocnego
Rosną przychody greckich firm
Ogrody Łazienek Królewskich częściowo
Austriacka turystyka wychodzi z propozycją do
Nowa atrakcja turystyczna w
PPL: Polskie lotniska poradziły sobie pomimo awarii systemów
Miliony pasażerów przewiezionych przez PKP Intercity w II
Na co zwrócić uwagę wybierając polisę turystyczną w
Wielkopolska stawia na
Co przyciąga arabskich turystów do
Czy Wizz Air pomoże pasażerom OLT Express?
Bez pociągu na wrocławskie lotnisko
Internauci ocenią przewoźników
Komunikat: Polrest S.A. w upadłości likwidacyjnej
Zapadła decyzja w sprawie gdyńskiego lotniska
Wyspa Kos przyciągnęła Polaków
Emirates: Bez karty nie polecisz
Ferie zimowe Polaków - co, gdzie, jak i za ile?
Jak będzie wyglądał polski Pendolino?
Warszawa: pierwszy hotel Holiday Inn Express
Ujawniono szereg nieprawidłowości na kolei
Maltańskie lotnisko zniosło opłaty za lądowanie
Hotel: oddajcie nam nasze rzeczy!
Krótszy czas transferów na Lotnisku Chopina
Kupię w Norwegi i Szwecji używany sprzęt AGD