TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Ormiański lawasz na liście UNESCO

Tradycyjny cienki chleb wypiekany w specjalnych piecach tonir został wpisany na listę UNESCO.


Instytucja pozytywnie rozpatrzyła wniosek o wpisania produktu na listę dziedzictwa. Z tą decyzją nie zgadzają się jednak kraje sąsiadujące z Armenią, czyli Turcja i Azerbejdżan. Warto dodać, że te trzy państwa nie żyją ze sobą w przyjacielskich stosunkach. Ministrowie kultury każdego z tych państw uważają, że lawasz jest akurat ich tradycyjnym produktem.

UNESCO przychyliło się do wniosku Armenii, ponieważ lawasz odgrywa w społeczeństwie bardzo duże znaczenie. Wypieka się go w każdej piekarni i podaje niemal do wszystkich potraw. Dodatkowo tradycyjny chleb używany jest też w uroczystych ceremoniach. "Pieczywo wykorzystywane jest w ormiańskiej ceremonii zaślubin. Panna młoda ma przerzucony przez ramię specjalnie wypiekany z tej okazji lawasz. Wypiek ma ogromne znaczenie w kulturze Armenii." - zapewniła właścicielka jednej z restauracji w Erywaniu, Nune Shahramanyan.

Co ciekawe lawasz jest też popularny w Iranie, Gruzji oraz Indiach.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
lawasz unesco Armenia Turcja Azerbejdżan




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję