TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

O co pytają restauratorzy?

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów opublikował listę najpopularniejszych pytań, z którymi zwracają się restauratorzy. O co najczęściej pytają? Jak odpowiada UOKiK?


Jakie informacje powinienem ujawnić konsumentom odwiedzającym mój bar?

Wszystkie oferowane dania powinny być opatrzone informacjami o ich nazwach, które powinny być zrozumiałe (np. nie powinno się podawać nazwy w rodzaju "danie dnia" bez określenia co w nim się znajduje) i odpowiadać produktowi. Uwaga! Niektóre nazwy mają swoje znaczenie określone w prawie, należą do nich np.: "sok", "ser", "masło", "mleko", "śmietana", "śmietanka", "miód", "powidła", "wino", "wódka", "oscypek", "feta", "parmezan", "szynka parmeńska". Podobnie jest z deklaracjami, że coś jest "ekologiczne", "tradycyjne", "regionalne", czy "domowe". Chcąc ich używać do oznakowania oferowanych potraw przedsiębiorca powinien dokładnie sprawdzić, czy podając ją - nie wprowadzi swoich klientów w błąd. Sprzedawane dania i napoje powinny zawierać wykaz składników w kolejności malejącej oraz wykaz składników alergennych.

W ostatnim czasie coś się zmieniło w obowiązkach podmiotów prowadzących zakłady gastronomiczne, co?

Od 13 grudnia 2014 r. rozpoczęły obowiązywać przepisy unijnego rozporządzenia 1169/20115. Zgodnie z nim m.in. w zakładach żywienia zbiorowego (a więc także barach i restauracjach) należy podawać wszystkie składniki, jakie użyto do sporządzenia określonego dania a także informować o składnikach alergennych. W praktyce zatem obok nazwy potrawy powinien znajdować się wykaz wszystkich produktów, jakie zostały użyte do jej wytworzenia wraz z wyraźnym graficznym zaznaczeniem składników powodujących reakcje alergiczne. Np.: pizza frutti di mare (mąka (zawiera gluten), woda, sól, drożdże, sos pomidorowy, skorupiaki (kraby, homary, langusty), mięczaki (przegrzebki, mule, ostrygi)).

Czy muszę podawać składniki alergenne w menu? Przecież teraz wszyscy są uczuleni na wszystko.

Lista składników alergennych, które należy podawać w menu przy nazwach potraw jest ograniczona do 14 punktów wskazanych w Załączniku II do rozporządzenia 1169/2011 i tylko te alergeny należy podawać - zgodnie z wymogami prawa żywnościowego. Z tekstem rozporządzenia można się zapoznać pod adresem eur-lex.europa.eu

Czy mogę w mojej restauracji wprowadzić obowiązkową opłatę za serwis kelnerski?

Tak, ale należy o tym szczegółowo i rzetelnie poinformować konsumenta, w szczególności w karcie menu. Konieczne jest także podanie od czego uzależniona jest wysokość opłaty za serwis (np. "dla grup powyżej 10 osób doliczamy serwis 10% a dla grup powyżej 25 osób doliczamy serwis 15%"). Jeśli konsument nie został rzetelnie poinformowany o opłacie za serwis przed dokonaniem zamówienia - może odmówić jego zapłacenia. Ryzyko niepoinformowania spada wówczas na właściciela restauracji.

Czy klient może złożyć reklamację produktu, który w większości już zjadł?

Tak, jeśli konsument ma podstawy do takiej reklamacji, np. po zjedzeniu części ciasta, w pozostałej jego części znalazł nieświeży lub niedopieczony składnik. Reklamacja może dotyczyć zarówno potrawy, a więc np. jeżeli jednym z podanych w jadłospisie składników pizzy były oliwki, a nie zostały one dodane do dania, czy w sałatce wskazano Fetę, którą zamieniono tańszym serem solankowym, jak i usługę np. kiedy kelner zapewnił, że potrawa zostanie dostarczona w 10 minut a czas realizacji zamówienia okazał się dłuższy z przyczyn zależnych od sprzedawcy.

Ze wszystkimi opublikowanymi pytaniami i odpowiedziami można zapoznać się poniżej.


Możesz także pobrać plik: turinfo_20160209_pytania_czesto_zadawane_przez_wlascicieli_placowek_gastronomicznych_oraz_porady_dla_konsumentow.pdf




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja urząd ochrony konkurencji i konsumentów produkty regionalne wątpliwości restauratorów żywienie zbiorowe




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję