Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot Medjugorie, 24-30.09.2025
- Rezydent Hotelowy - Rynek NIEMIECKI - Grecja
- Customer Service w Turcji
- Przewodnik po Pradze
- Specjalista ds. turystyki Warszawa
- Szukam Partnerki/Partnera do biura agencyjnego
- Poszukiwany wychowawca z własną grupą min. 10 osób
- Specjalista ds. sprzedaży - Nomade, Kraków
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/OPIEKUN KLIENTA VIP


Będzie fuzja na rynku gastronomicznym?
Spółka Sfinks Polska poinformowała o zawarciu umowy intencyjnej na przejęcie spółki Da Grasso. Równocześnie do zarządu spółki dołączy dwóch nowych wiceprezesów.
Pod marką Da Grasso prowadzonych jest obecnie ponad 170 lokali. Strony zamierzają zakończyć negocjacje do 14 lipca br. Zawarcie umowy ostatecznej zbycia udziałów Da Grasso na rzecz Sfinksa miałoby nastąpić do 31 marca 2016 roku. Wartość transakcji ustalono na 55 mln zł.
"Planowaliśmy zakup Da Grasso jeszcze w 2009 roku, jednak zrezygnowaliśmy z akwizycji, bo naszym zdaniem sieć ta wymagała wówczas znaczącej restrukturyzacji, a my musieliśmy w pierwszej kolejności zrestrukturyzować restauracje Sphinx. W międzyczasie zarząd tej spółki uporządkował wiele kwestii, natomiast my z sukcesem przeorganizowaliśmy nasze restauracje i zbudowaliśmy w naszej spółce zespół posiadający odpowiednią wiedzę ekspercką. Przez cały ten czas obserwowaliśmy też uważnie wszystkie działania Da Grasso i obecnie prowadzimy intensywne negocjacje, by sfinalizować kupno tej sieci" - komentuje Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska SA.
"Zakup Da Grasso wpisuje się w założenia naszej strategii rozwoju. Za Da Grasso stoi duża sieć, rozpoznawalna marka i zadowoleni klienci. Uważamy, że po pomyślnym zakończeniu transakcji byłaby to druga - obok Sphinxa - strategiczna marka w naszym portfolio. Nie wykluczamy też możliwości rozwijania tej sieci także na rynkach zagranicznych. Uważamy, że akwizycja ta będzie miała pozytywny wpływ na nasze wyniki w kolejnych latach" - zaznacza Sylwester Cacek.
Umowa intencyjna przewiduje określone brzegowe warunki transakcji zbycia udziałów. Należą do nich: cena zakupu, zdeponowanie części kwoty z ustalonej ceny na rachunku escrow na zabezpieczenie potencjalnych ryzyk mogących ujawnić się po dokonaniu transakcji, sprzedaży 100% udziałów spółki przez obie właścicielki, akceptację UOKiK czy zgody korporacyjne.
Strony zaakceptowały możliwość rozliczenia części ceny transakcji poprzez zamianę na akcje Sfinks Polska S.A. według odrębnie uzgodnionego parytetu. Właściciele Da Grasso także zobowiązali się do nieprowadzenia rozmów w sprawie sprzedaży udziałów z innymi podmiotami do dnia 31 marca 2016 r.
Da Grasso nie jest jedyną firmą, którą w ostatnich miesiącach interesował się Sfinks. Spółka dokonała również analizy ewentualnego nabycia udziałów w Fornetti Polska, sieci minipiekarni i kawiarenek. Jednak ostatecznie Sfinks podjął decyzję o odstąpieniu od negocjacji w sprawie przejęcia tej firmy.
Równocześnie przedstawiciele spółki poinformowali, że decyzją Rady nadzorczej Sfinks Polska w zarządzie zasiądą dwaj nowi wiceprezesi: Tomasz Gryn i Jacek Kuś. Tym samym zarząd Sfinks Polska będzie działał w składzie pięcioosobowym. Funkcję prezesa pełnić będzie nadal Sylwester Cacek, równocześnie wiceprezesami pozostają Dorota Cacek i Sławomir Pawłowski.
Tomasz Gryn posiada wieloletnie doświadczenie biznesowe w zarządzaniu, zwłaszcza w obszarze bankowości i rynku hipotecznego. Od 2014 roku pełni funkcję prezesa zarządu w spółce TN Inwestycje oraz doradcy zarządu w Etob-Warszawa Sp. z o.o. W 2014 roku był również prezesem spółki Orsnet. Wcześniej przez wiele lat związany z bankami, w tym w latach 2008-2014 z Raiffeisen Bank Polska SA (były Polbank EFG SA), w latach 2004-2008 z ING Bankiem Śląskim, od 2003 do 2004 roku z Dominet Bankiem, zaś w latach 1996-2003 z Bankiem Pekao SA.
Jacek Kuś ze spółką Sfinks Polska związany jest od 2009 roku, początkowo jako kierownik finansowy a następnie dyrektor działu finansowego. Posiada bogate doświadczenie w zarządzaniu finansami. W latach 2008-2009 zatrudniony był w spółce Dominet na stanowisku kierownika finansowego. Wcześniej od 2007 do 2008 roku pełnił funkcję kierownika działu finansów w grupie Eiffage - Teodoro Gomes Alho SA oddział w Polsce. W latach 1998-2007 związany był z Thomson Multimedia Polska jako kontroler, a następnie kierownik finansowy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Polacy chcą wyjechać na dłuższe wakacje w
Nie wszystko idzie ku
Gastronomia się będzie zmieniać - pomogą drony i
Starsze aktualności:
Nowe hotele z logiem B&B już
Accor rozbudowuje lifestylową
Majowe obłożenie zapowiada się
Nowy międzynarodowy touroperator wchodzi do
Ceny wyjazdów na sierpień lekko w
Koniunktura sprzyja hotelom, ale inwestycji wciąż jest
Wakacje last minute - duży stres czy świetna
NIK wątpi w jakość wsparcia
Merigo podsumowuje sezon wakacyjny
Jakie wyniki osiągnął Orbis w I kwartale 2016 roku?
Novasol kupuje platformę rezerwacyjną
Lotos i Subway będą współpracować
Jakie szkolenia przygotowano na EuroGastro 2016?
Utrzymanie silnego trendu wzrostu sprzedaży w biurach podróży
Rozpoczęto przygotowania do 20 edycji Targów EuroGastro
Powstanie nowy hotel w Sopocie
Trendy w podróżach na wiosnę i lato 2016
Nieznaczne wzrosty sprzedaży w biurach podróży
Polacy zimą chętnie wybierają city breaki
WSTiE będzie współpracować z amerykańską uczelnią
Touroperatorzy coraz częściej zabezpieczają się przed ryzykiem kursowym
Polska restauracja trafiła na listę The Diners Club 50 Best Discovery Series
Warszawskie lokale mogą spodziewać się kłopotów?
Wzrasta zainteresowanie wyjazdami egzotycznymi
Obchodzimy Światowy Dzień Turystyki
Egipska branża turystyczna w zapaści
Merlin X: Dokąd najchętniej podróżujemy?
Włochy drogie, tanie, co warto zobaczyć?