TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Wrocław zapełnia się orientalnymi lokalami

We Wrocławiu powstaje coraz więcej japońskich i koreańskich lokali. Inwestorami są zarówno ogólnopolskie sieci jak i zachwyceni miastem Koreańczycy.


Tylko w tym chcą otworzyć w mieście, co najmniej sześć restauracji.

Yu Yong Wan pochodzi z Seulu, jednak ostatnich kilka lat spędził w Europie. Pracował w stołówce fabryki Samsung na Węgrzech, Kia na Słowacji i przez jakiś czas LG koło Kobierzyc. Swój własny lokal - Seoul House, w którym od końca września będzie podawał dania kuchni koreańskiej i europejskiej, postanowił otworzyć we Wrocławiu.

Dwa lata temu we Wrocławiu powstała pierwsza koreańska restauracja, jednak prawdziwy szał na azjatyckie lokale rozpoczął się rok temu. Od czerwca powstały trzy takie lokale, a kolejne trzy planują otwarcie w połowie września.

Koreańczycy w dni powszednie odwiedzają swoje restauracje w czasie lunchu, natomiast w weekendy przychodzą całymi rodzinami wraz ze znajomymi.

Kelnerki wypowiadają się, że klienci z Azji, są mili i uprzejmi, jednak nie dają takich napiwków jak np. Amerykanie czy Anglicy oraz ciągle się śpieszą. - Nawet, gdy są po pracy i mają wolne, to niecierpliwią się, gdy muszą czekać na posiłek. Najchętniej chcieliby go dostać, jak w fast foodzie, od ręki - opowiada jedna z kelnerek.

Coraz częściej do azjatyckich lokali chodzą także sami wrocławianie. W lokalu Derea Azjaci to 40% klientów, a co piąty klient jest Polakiem. Jednak szef lokalu Jung Seok Ho, uważa, że naszych rodaków jest coraz więcej. - Bo szczególnie młodzi ludzie są entuzjastycznie nastawieni do naszej kuchni- mówi.

W mieście powstała także restauracja sieci Sakana Sushi Bar, mająca lokale w czterech miastach Polski. Również sieć Ohh! Sushi&Grill szykuje otwarcie lokalu.

Restauratorzy z Wrocławia nie boją się jednak utraty klientów. Zapewniają, że pizza, pierogi ruskie czy mielony z buraczkami są dużo lepsze i tańsze od azjatyckich specjałów. - Ile można jeść surową rybę, sałatkę z wodorostów lub ryż? To dla nas dania egzotyczne. Dlatego do nas ludzie przychodzą częściej - mówi Michał z pizzerii.

- Przypuszczam, że to chwilowe zainteresowanie. Kuchnia koreańska jest charakterystyczna i nie każdemu Europejczykowi przypadnie do gustu- mówi Dominika z restauracji Novocaina.





Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Wrocław Koreańczycy orientalna kuchnia chińska kuchnia Seoul House Sakana Sushi Bar restauracja koreańska ohh grill dania azjatyckie bary restauracje we wrocławiu orientalne koreanska wroclaw wroclawiu




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję