Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Konsultant ds. turystyki
- Gdańsk Biuro Podróży w CH zatrudni studenta
- Specjalista/tka ds. turystki - Manager biura
- praca w biurze podróży
- Kraków - pracownik biura podróży poszukiwany
- Pilot sezonie zimowym
- Przewodnik Ołomuniec 7.10.2023
- Gdańsk - Sun Way Travel
- Praca w Krakowie - PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki Rainbow Tours Tarnów


Wrocław zapełnia się orientalnymi lokalami
We Wrocławiu powstaje coraz więcej japońskich i koreańskich lokali. Inwestorami są zarówno ogólnopolskie sieci jak i zachwyceni miastem Koreańczycy.
Tylko w tym chcą otworzyć w mieście, co najmniej sześć restauracji.
Yu Yong Wan pochodzi z Seulu, jednak ostatnich kilka lat spędził w Europie. Pracował w stołówce fabryki Samsung na Węgrzech, Kia na Słowacji i przez jakiś czas LG koło Kobierzyc. Swój własny lokal - Seoul House, w którym od końca września będzie podawał dania kuchni koreańskiej i europejskiej, postanowił otworzyć we Wrocławiu.
Dwa lata temu we Wrocławiu powstała pierwsza koreańska restauracja, jednak prawdziwy szał na azjatyckie lokale rozpoczął się rok temu. Od czerwca powstały trzy takie lokale, a kolejne trzy planują otwarcie w połowie września.
Koreańczycy w dni powszednie odwiedzają swoje restauracje w czasie lunchu, natomiast w weekendy przychodzą całymi rodzinami wraz ze znajomymi.
Kelnerki wypowiadają się, że klienci z Azji, są mili i uprzejmi, jednak nie dają takich napiwków jak np. Amerykanie czy Anglicy oraz ciągle się śpieszą. - Nawet, gdy są po pracy i mają wolne, to niecierpliwią się, gdy muszą czekać na posiłek. Najchętniej chcieliby go dostać, jak w fast foodzie, od ręki - opowiada jedna z kelnerek.
Coraz częściej do azjatyckich lokali chodzą także sami wrocławianie. W lokalu Derea Azjaci to 40% klientów, a co piąty klient jest Polakiem. Jednak szef lokalu Jung Seok Ho, uważa, że naszych rodaków jest coraz więcej. - Bo szczególnie młodzi ludzie są entuzjastycznie nastawieni do naszej kuchni- mówi.
W mieście powstała także restauracja sieci Sakana Sushi Bar, mająca lokale w czterech miastach Polski. Również sieć Ohh! Sushi&Grill szykuje otwarcie lokalu.
Restauratorzy z Wrocławia nie boją się jednak utraty klientów. Zapewniają, że pizza, pierogi ruskie czy mielony z buraczkami są dużo lepsze i tańsze od azjatyckich specjałów. - Ile można jeść surową rybę, sałatkę z wodorostów lub ryż? To dla nas dania egzotyczne. Dlatego do nas ludzie przychodzą częściej - mówi Michał z pizzerii.
- Przypuszczam, że to chwilowe zainteresowanie. Kuchnia koreańska jest charakterystyczna i nie każdemu Europejczykowi przypadnie do gustu- mówi Dominika z restauracji Novocaina.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Obchodzimy Światowy Dzień
Ruszyła kolejna edycja konkursu Małopolska
Jakie nastroje panują wśród pomorskich przedsiębiorców
Dział biura turystyczne:
Wracają kontrole na granicy ze
Starsze aktualności:
Czy Polaków stać na
Workation - czy może pomóc
Jak przedłużyć ważność bonu turystycznego? Sprytny
Orient Express La Dolce Vita rozpocznie rezerwacje 6
Ecco Holiday świętuje 20-lecie
Poszukiwacze słońca wybierają
Papieska pielgrzymka: Samoloty zamiast w Balicach wylądują w Pyrzowicach!
LOT: coraz gorsza sytuacja firmy z powodu braku prezesa
Ryanair obsługuje coraz więcej Polaków
Costa Coffee w Polsce - 100 barów kawowych do 2011 roku
Wizz Air już 4 lata operuje z Pyrzowic
Poznań atrakcją turystyczną bez cech szczególnych!
WIZA DO SYRII problem z paszportem
Czy turystyka medyczna stanie się stałym elementem polskiego pejzażu?
Niepewne losy lotniska w Modlinie?
Które miejsca w Wielkiej Brytanii przyciągają rzesze turystów?
Sejm porusza kwestie o Euro-2012 i centrów pobytowych
Liczba wyprodukowanych autobusów w Polsce cały czas rośnie
Trasy dla rowerzystów w Tatrach