Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Zakończono Mistrzostwa Polski Kelnerów
25 marca w Warszawie odbyły się V Mistrzostwa Polski Kelnerów dla profesjonalistów. W tym roku zawody odbyły się w hali MTP Polska, podczas targów Eurogastro 2009. W ścisłym finale konkursu wzięło udział 9 zawodników z następujących hoteli i restauracji:
1. Chabior Michał - z Hotelu Europa w Lublinie
2. Chęciński Piotr - z Hotelu Courtyard by Marriott w Warszawie
3. Ciesielski Ireneusz - z Restauracji "Róża wiatrów" w Gdyni
4. Majdański Wojciech - z Hotelu "Zamek na skale" w Trzebieszowicach
5. Sobolewski Roch - z Hotelu Radisson blue w Warszawie
6. Dutkowski Daniel - z Hotelu "Izabella" w Puławach
7. Stawiński Dawid - z Hotelu Marriott w Warszawie
8. Baran Michał - z "Paparazzi Original Cafe Bar" w Warszawie
9. Miąc Grzegorz - z Hotelu Radisson blue w Warszawie.
Zmagania kelnerów obserwowało i oceniało w tym roku jury w następującym składzie - Przewodniczący jury: Grzegorz Górnik, Jerzy Morawski V-ce Prezes KSK, Zastępca Przewodniczącego jury: Robert Golec V-ce Prezes KSK, Członkowie jury: Bernard Sitarski - członek Zarządu KSK oraz Bogdan Migas - Wine4you, sommelier.
Tegoroczna impreza składała się z trzech części pisemnego testu składającego się z 20 pytań z wiedzy kelnerskiej, sommelierskiej i barmańskiej; praktycznego egzaminu z umiejętności serwisu francuskiego, a dla zawodników którzy uzyskali najwięcej punktów z dwóch pierwszych części przewidziano najtrudniejsze zadanie: otwieranie, dekantację i serwis wina.
Po podsumowaniu osiągnięć zawodników w 3 konkurencjach okazało się, że zwycięzcą został ubiegłoroczny Mistrz Polski Kelnerów - Michał Baran, zaś tytuł V-ce Mistrzowski otrzyma zeszłoroczny V-ce Mistrz Polski Kelnerów - Grzegorz Miąc. Trzecie miejsce przypadło tegorocznemu debiutantowi - Michałowi Chabiorowi. Czwarte miejsce zajął Dawid Stawiński, również debiutujący w mistrzostwach.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział hotele, pensjonaty:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Dział targi, konferencje, workshop:
Oficjalny start sezonu
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ciągle nie ma szans na budowę metra w Krakowie
PKP Intercity: Wars nadal będzie obsługiwał gastronomię
Hotelarze nie mają swojej reprezentacji branżowej
Bilet miesięczny na dwa tygodnie!
Tachografy cyfrowe zatwierdzone
Pożar hotelu Marriott w Islamabadzie
Francja: więcej policji i zakaz podróży do Afryki
Zapotrzebowanie na pracowników w branży turystycznej jest wciąż duże
Zmiany w przepisach: kierowca musi mieć przy sobie więcej wykresówek!
Nowe atrakcje na krakowskich bulwarach nadwiślańskich
Czy Kraków ma szansę organizować Euro 2012?
Heathrow: spokojne otwarcie nowego terminalu
Stop współpracy Balic z Obicami - mówi SdPl!
Zimą nie polecimy do Lizbony z Centralwings
Awionetka 2010 dla prezesa Kraków Airport
Nowe połączenia autobusowe na lotniska
Milionowy pasażer na lotnisku w Gdańsku
Sosnowiec: PIT na śląskich targach turystycznych
