Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Zakończono Mistrzostwa Polski Kelnerów
25 marca w Warszawie odbyły się V Mistrzostwa Polski Kelnerów dla profesjonalistów. W tym roku zawody odbyły się w hali MTP Polska, podczas targów Eurogastro 2009. W ścisłym finale konkursu wzięło udział 9 zawodników z następujących hoteli i restauracji:
1. Chabior Michał - z Hotelu Europa w Lublinie
2. Chęciński Piotr - z Hotelu Courtyard by Marriott w Warszawie
3. Ciesielski Ireneusz - z Restauracji "Róża wiatrów" w Gdyni
4. Majdański Wojciech - z Hotelu "Zamek na skale" w Trzebieszowicach
5. Sobolewski Roch - z Hotelu Radisson blue w Warszawie
6. Dutkowski Daniel - z Hotelu "Izabella" w Puławach
7. Stawiński Dawid - z Hotelu Marriott w Warszawie
8. Baran Michał - z "Paparazzi Original Cafe Bar" w Warszawie
9. Miąc Grzegorz - z Hotelu Radisson blue w Warszawie.
Zmagania kelnerów obserwowało i oceniało w tym roku jury w następującym składzie - Przewodniczący jury: Grzegorz Górnik, Jerzy Morawski V-ce Prezes KSK, Zastępca Przewodniczącego jury: Robert Golec V-ce Prezes KSK, Członkowie jury: Bernard Sitarski - członek Zarządu KSK oraz Bogdan Migas - Wine4you, sommelier.
Tegoroczna impreza składała się z trzech części pisemnego testu składającego się z 20 pytań z wiedzy kelnerskiej, sommelierskiej i barmańskiej; praktycznego egzaminu z umiejętności serwisu francuskiego, a dla zawodników którzy uzyskali najwięcej punktów z dwóch pierwszych części przewidziano najtrudniejsze zadanie: otwieranie, dekantację i serwis wina.
Po podsumowaniu osiągnięć zawodników w 3 konkurencjach okazało się, że zwycięzcą został ubiegłoroczny Mistrz Polski Kelnerów - Michał Baran, zaś tytuł V-ce Mistrzowski otrzyma zeszłoroczny V-ce Mistrz Polski Kelnerów - Grzegorz Miąc. Trzecie miejsce przypadło tegorocznemu debiutantowi - Michałowi Chabiorowi. Czwarte miejsce zajął Dawid Stawiński, również debiutujący w mistrzostwach.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział targi, konferencje, workshop:
Oficjalny start sezonu
Starsze aktualności:
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
Ciągle nie ma szans na budowę metra w Krakowie
PKP Intercity: Wars nadal będzie obsługiwał gastronomię
Hotelarze nie mają swojej reprezentacji branżowej
Bilet miesięczny na dwa tygodnie!
Tachografy cyfrowe zatwierdzone
Pożar hotelu Marriott w Islamabadzie
Francja: więcej policji i zakaz podróży do Afryki
Zapotrzebowanie na pracowników w branży turystycznej jest wciąż duże
Zmiany w przepisach: kierowca musi mieć przy sobie więcej wykresówek!
Nowe atrakcje na krakowskich bulwarach nadwiślańskich
Czy Kraków ma szansę organizować Euro 2012?
Heathrow: spokojne otwarcie nowego terminalu
Stop współpracy Balic z Obicami - mówi SdPl!
Zimą nie polecimy do Lizbony z Centralwings
Awionetka 2010 dla prezesa Kraków Airport
Nowe połączenia autobusowe na lotniska
Milionowy pasażer na lotnisku w Gdańsku
Sosnowiec: PIT na śląskich targach turystycznych
