Subskrypcja



Szukaj





Zakończono Mistrzostwa Polski Kelnerów

25 marca w Warszawie odbyły się V Mistrzostwa Polski Kelnerów dla profesjonalistów. W tym roku zawody odbyły się w hali MTP Polska, podczas targów Eurogastro 2009. W ścisłym finale konkursu wzięło udział 9 zawodników z następujących hoteli i restauracji:


1. Chabior Michał - z Hotelu Europa w Lublinie
2. Chęciński Piotr - z Hotelu Courtyard by Marriott w Warszawie
3. Ciesielski Ireneusz - z Restauracji "Róża wiatrów" w Gdyni
4. Majdański Wojciech - z Hotelu "Zamek na skale" w Trzebieszowicach
5. Sobolewski Roch - z Hotelu Radisson blue w Warszawie
6. Dutkowski Daniel - z Hotelu "Izabella" w Puławach
7. Stawiński Dawid - z Hotelu Marriott w Warszawie
8. Baran Michał - z "Paparazzi Original Cafe Bar" w Warszawie
9. Miąc Grzegorz - z Hotelu Radisson blue w Warszawie.

Zmagania kelnerów obserwowało i oceniało w tym roku jury w następującym składzie - Przewodniczący jury: Grzegorz Górnik, Jerzy Morawski V-ce Prezes KSK, Zastępca Przewodniczącego jury: Robert Golec V-ce Prezes KSK, Członkowie jury: Bernard Sitarski - członek Zarządu KSK oraz Bogdan Migas - Wine4you, sommelier.

Tegoroczna impreza składała się z trzech części pisemnego testu składającego się z 20 pytań z wiedzy kelnerskiej, sommelierskiej i barmańskiej; praktycznego egzaminu z umiejętności serwisu francuskiego, a dla zawodników którzy uzyskali najwięcej punktów z dwóch pierwszych części przewidziano najtrudniejsze zadanie: otwieranie, dekantację i serwis wina.

Po podsumowaniu osiągnięć zawodników w 3 konkurencjach okazało się, że zwycięzcą został ubiegłoroczny Mistrz Polski Kelnerów - Michał Baran, zaś tytuł V-ce Mistrzowski otrzyma zeszłoroczny V-ce Mistrz Polski Kelnerów - Grzegorz Miąc. Trzecie miejsce przypadło tegorocznemu debiutantowi - Michałowi Chabiorowi. Czwarte miejsce zajął Dawid Stawiński, również debiutujący w mistrzostwach.




Komentarze


(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(podaj jeśli chcesz być powiadamiany o nowych wypowiedziach w tym wątku, Twój e-mail nie jest ujawniany publicznie, ani nikomu udostępniany)



Tagi:




Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij