TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Zaostrzone warunki wjazdu na Cypr

Cypr zaostrza warunki wjazdu. Do wjazdu do tego kraju będzie potrzebny dwukrotny test PCR.


Od 4 stycznia wszystkie osoby powyżej 12 roku życia, przy podróży na Cypr będą musiały przedstawić negatywny wynik testu PCR, nie starszy niż 48 godzin. Po przylocie wszyscy pasażerowie, niezależnie od historii szczepień, poddani będą badaniu laboratoryjnemu PCR na swój koszt(15 Euro na lotnisku w Larnace, 19 Euro na lotnisku w Pafos). Jak informuje polskie przedstawicielstwo Cypryjskiej Organizacji Turystycznej, przepisy te mają obowiązywać przynajmniej do 15 stycznia 2022 r.

Ponadto wszyscy podróżni powinni także poddać się szybkiemu testowi antygenowemu po upływie 72 godzin od daty przylotu. Szybki test antygenowy wykonuje się bezpłatnie w punktach pobrań wyznaczonych przez cypryjskie Ministerstwo Zdrowia, okazując kartę pokładową i dokument stwierdzający tożsamość (dowód osobisty, paszport). Osoby, które otrzymały 3. dawkę szczepionki dwudawkowej i 2. dawkę szczepionki jednodawkowej, są zwolnione z obowiązku wykonania drugiego testu

Od stycznia na Cyprze obowiązują także zaostrzone restrykcje. W lokalach gastronomicznych możliwa jest obsługa wyłącznie osób zajmujące miejsca siedzące. Wejście do nocnych klubów możliwe będzie po okazaniu negatywnego testu na obecność koronawirusa wykonanego nie więcej niż 24 godziny wcześniej. Z obowiązku tego zostały zwolnione osoby, które przyjęły dawkę przypominającą szczepionki.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
cypr test pcr




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję