TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Najlepsze piwo roku uwarzono w Cieszynie

W miniony weekend Andrzej Miler, piwowar domowy ze Szczecina, razem z piwowarami Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie uwarzył 67 500 l Grand Championa - najlepszego piwa 2012 roku. Po fermentacji piwo w stylu Rauchbock, który w Polsce jest prawie nieznany trafi do podziemnych tanków leżakowych browaru, gdzie pozostanie do połowy listopada br. Sprzedaż tego koźlaka o aromacie wędzonej śliwki rozpocznie się 6 grudnia (jak wszystkich poprzednich Grand Championów) a zakończy wraz z ostatnią kupioną butelką.


Grand Champion 2012 to Rauchbock, czyli koźlak dymiony. Jak podkreśla autor receptury Andrzej Miler, piwo jest dość mocne i treściwe - idealne na zimę. Ma wyjątkowe dymione i śliwkowe aromaty, które z pewnością znajdą uznanie amatorów piwa. "Jestem dumny z tego piwa i nadal nie mogę uwierzyć, że przygotowuję je w cieszyńskim Browarze Zamkowym. Wokół wielu profesjonalistów i ekspertów, którzy mocno wspierają moją pracę. Nie ukrywam, że jest to dla mnie olbrzymie wyzwanie"- mówi Andrzej Miller, autor najlepszego piwa 2012 roku.

Przygotowanie dobrego piwa wymaga czasu i cierpliwości, a największą tajemnicą jest receptura. Dominik Szczodry, główny piwowar Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie, podkreśla: "To jest już czwarty Grand Champion warzony w naszym browarze. Dostosowanie receptury domowej do parametrów produkcyjnych jest dość skomplikowanym procesem, ale my takie wyzwania lubimy. Uwarzyliśmy jedną warkę, a jeszcze w tym tygodniu planujemy rozpoczęcie kolejnych czterech partii. Odpukać w niemalową beczkę, dotychczas żadnych niespodzianek nie było".

Obecnie trwa proces fermentacji Rauchbocka, czyli zamiany cukrów w alkohol przez drożdże. Po ok. 8-9 dniach trafi on do tanków leżakowych i będzie dojrzewał przez dwa miesiące w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie w temperaturze ok. 6 stop. C. W połowie listopada br. piwo zostanie rozlane do butelek.

Warzenie Grand Championa 2012 zbiegło się w czasie z dniem otwartym Browaru Zamkowego w Cieszynie. Browar zwiedziło blisko 800 osób, a jednym z przewodników był Dyrektor Browaru - Janusz Konieczny. "Takie dni jak ten pokazują czym jest prawdziwa pasja do piwa. Setki fanów tego złocistego trunki przyjechało do Cieszyna na dwa dni, żeby wspólnie spędzić czas i zwiedzić nasz wyjątkowy browar. Cieszę się, że wszyscy mogliśmy być świadkami warzenia piwa autorstwa pana Milera, ponieważ było to naprawdę duże wydarzenie". - podkreśla Janusz Konieczny.

Najlepsze piwo roku - Grand Champion Birofilia 2012 już tradycyjnie trafi do sprzedaży 6 grudnia - w Mikołajki. Eksperci podkreślą, że będzie to piwo dotąd niespotykane na polskim rynku, a jego niepowtarzalny smak pozostanie w pamięci na długo.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
piwo piwowar Andrzej Miler Szczecin Bracki Browar Zamkowy Cieszyn Grand Champion najlepsze piwo 2012 Rauchbock koźlak dymiony aromat przygotowanie piwa browar receptura Dominik szczodry dzień otwarty Janusz Konieczny pasja do piwa




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję