Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
Najlepsze piwo roku uwarzono w Cieszynie
W miniony weekend Andrzej Miler, piwowar domowy ze Szczecina, razem z piwowarami Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie uwarzył 67 500 l Grand Championa - najlepszego piwa 2012 roku. Po fermentacji piwo w stylu Rauchbock, który w Polsce jest prawie nieznany trafi do podziemnych tanków leżakowych browaru, gdzie pozostanie do połowy listopada br. Sprzedaż tego koźlaka o aromacie wędzonej śliwki rozpocznie się 6 grudnia (jak wszystkich poprzednich Grand Championów) a zakończy wraz z ostatnią kupioną butelką.
Grand Champion 2012 to Rauchbock, czyli koźlak dymiony. Jak podkreśla autor receptury Andrzej Miler, piwo jest dość mocne i treściwe - idealne na zimę. Ma wyjątkowe dymione i śliwkowe aromaty, które z pewnością znajdą uznanie amatorów piwa. "Jestem dumny z tego piwa i nadal nie mogę uwierzyć, że przygotowuję je w cieszyńskim Browarze Zamkowym. Wokół wielu profesjonalistów i ekspertów, którzy mocno wspierają moją pracę. Nie ukrywam, że jest to dla mnie olbrzymie wyzwanie"- mówi Andrzej Miller, autor najlepszego piwa 2012 roku.
Przygotowanie dobrego piwa wymaga czasu i cierpliwości, a największą tajemnicą jest receptura. Dominik Szczodry, główny piwowar Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie, podkreśla: "To jest już czwarty Grand Champion warzony w naszym browarze. Dostosowanie receptury domowej do parametrów produkcyjnych jest dość skomplikowanym procesem, ale my takie wyzwania lubimy. Uwarzyliśmy jedną warkę, a jeszcze w tym tygodniu planujemy rozpoczęcie kolejnych czterech partii. Odpukać w niemalową beczkę, dotychczas żadnych niespodzianek nie było".
Obecnie trwa proces fermentacji Rauchbocka, czyli zamiany cukrów w alkohol przez drożdże. Po ok. 8-9 dniach trafi on do tanków leżakowych i będzie dojrzewał przez dwa miesiące w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie w temperaturze ok. 6 stop. C. W połowie listopada br. piwo zostanie rozlane do butelek.
Warzenie Grand Championa 2012 zbiegło się w czasie z dniem otwartym Browaru Zamkowego w Cieszynie. Browar zwiedziło blisko 800 osób, a jednym z przewodników był Dyrektor Browaru - Janusz Konieczny. "Takie dni jak ten pokazują czym jest prawdziwa pasja do piwa. Setki fanów tego złocistego trunki przyjechało do Cieszyna na dwa dni, żeby wspólnie spędzić czas i zwiedzić nasz wyjątkowy browar. Cieszę się, że wszyscy mogliśmy być świadkami warzenia piwa autorstwa pana Milera, ponieważ było to naprawdę duże wydarzenie". - podkreśla Janusz Konieczny.
Najlepsze piwo roku - Grand Champion Birofilia 2012 już tradycyjnie trafi do sprzedaży 6 grudnia - w Mikołajki. Eksperci podkreślą, że będzie to piwo dotąd niespotykane na polskim rynku, a jego niepowtarzalny smak pozostanie w pamięci na długo.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Touroperator Orlica: małe jest piękne
Spotkanie biznesowe - gdzie najlepiej w Polsce?
Qatar Airways: ciąg dalszy ekspansji
Biura podróży organizujące wyjazdy dla marynarzy
Gruzja liczy na współpracę z Polską
Samoobsługa w samolocie na topie
Ryanair chce 60 proc. udziału w polskim rynku przewozów
Pierwsze wnioski audytorów Złotego Standardu
Najnowsze wiadomości z Accor-u