Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek rowerowych
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
Sfinks notuje zysk operacyjny
Grupa Sfinks Polska, właściciel sieci restauracji Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło opublikowała swoje wyniki finansowe za pierwszą połowę roku 2013. Spółka informuje, iż w omawianym okresie zwiększyła przychody ze sprzedaży do 85,96 mln zł, czyli o 2,32 mln zł w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku.
Grupa w komunikacie prasowym poinformowała, że w minionym półroczu odnotowała również zysk operacyjny w wysokości 608 tys. zł, podczas gdy rok wcześniej notowała 5,56 mln zł straty na tym poziomie. O ponad 73% Sfinks poprawił też wynik na poziomie netto - strata w pierwszej połowie br. wyniosła (-)2,19 mln zł wobec (-)8,18 mln zł na koniec czerwca 2012 roku.
"W pierwszym półroczu zwiększyliśmy przychody, choć działaliśmy na mniejszej liczbie restauracji niż rok wcześniej. Do tej pory bowiem, mimo iż wciąż otwieramy nowe lokale, zamykaliśmy punkty, które przynosiły za niskie jak na nasze oczekiwania wyniki. Działania takie wsparte dalszą optymalizacją wewnętrznych procesów przynoszą doskonałe efekty w zakresie zwiększania rentowności. W pierwszej połowie tego roku obniżyliśmy koszty sprzedaży o 2% i poprawiliśmy wynik operacyjny o 6,17 mln zł, mimo iż w tym czasie dla sieci Sphinx ponieśliśmy wydatki na trzy duże kampanie marketingowe, także w telewizji. W rezultacie, podobnie jak w drugiej połowie ubiegłego roku, również w ciągu pierwszych 6 miesięcy tego roku odnotowaliśmy zysk na poziomie operacyjnym. To pokazuje, że zmiany, jakie wprowadzamy w Sfinksie, pozwalają naszej grupie konsekwentnie poprawiać wyniki" - komentuje Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.
W pierwszej połowie 2013 roku Sfinks otworzył 4 nowe restauracje, a 3 kolejne w trakcie wakacji. Wszystkie lokale znajdują się w atrakcyjnych punktach w galeriach handlowych lub centrach miast. Cztery restauracje zostały otwarte w Warszawie, a po jednej w Poznaniu, Krakowie i Świnoujściu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Wrocław zaprasza na Dni Kuchni Ukraińskiej
Eurolot: wakacyjne rejsy nad Bałtyk
Tajemnicza walizka sparaliżowała bydgoskie lotnisko
Noclegi w pensjonatach tanieją
Emirates - najlepsza rozrywka na pokładzie
Touroperator przedłuża gwarancję
Kto zyska na rynku usług hotelarskich?
Netmedia przejęła serwis efly.pl
Dodatkowe pociągi w okresie świątecznym
E-bilety ułatwią wjazd na Kasprowy
Pizza Hut zmienia się na lepsze?
Narciarski tydzień w słonecznych Alpach!