Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki - praca hybrydowa
- Domki capsułowe całoroczne i inne
- Specjalista ds. turystyki / Ole Travel Wrocław
- Specjalista ds.sprzedaży turystyki Aktywnej-...
- Pilot - Włochy
- Doradca Klienta
- Specjalista ds. turystyki - Salon firmowy Coral...
- Pilot wycieczki do Trójmiasta 16 - 18.06.2025
- Pilot do Saksonii 19-22.06.2025
- Biuro podróży zatrudni do salonu sprzedaży...


Międzynarodowy certyfikat wiedzy winiarskiej na EuroGastro
Podczas zbliżających się 19. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro można wziąć udział w kursie, który kończy się egzaminem na Międzynarodowy Certyfikat Wiedzy Winiarskiej.
Targi EuroGastro odbędą się 25-27 marca 2015 roku w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
Celem kursu jest wprowadzenie jego uczestników w świat win, tak by po jego ukończeniu potrafili umiejętnie dobierać wina do serwowanych dań, świadomie dokonywać zakupów i cieszyć się winem.
Podczas szkolenia uczestnicy nauczą się poprawnie odróżniać rodzaje wina, poznają charakterystyczne cechy najważniejszych szczepów winogron i regionów ich pochodzenia. Kursanci zaznajomią się ze sposobami serwowania wina, w tym wyborem odpowiedniego szkła, regułami doboru narzędzi i sposobami otwierania. Prowadzący zaprezentują metody degustacji, odpowiedniej prezentacji wina oraz warunki przechowywania i temperaturę podawania. Kurs pozwoli poznać również reguły i skutki łączenia wina z różnymi potrawami.
Szkolenie jest skierowane do restauratorów, managerów, handlowców i kelnerów oraz do pasjonatów tego napoju, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.
Jak mówi Szymon Milonas z firmy Wine rePublic, certyfikowany nauczyciel WSET, który poprowadzi kurs, restauracje często odnotowują niską sprzedaż wina, co wynika z braku wiedzy i swobody w prowadzeniu umiejętnej rozmowy przez kelnerów.
"Dzięki kursowi kelner poczuje się pewniej i swobodniej rozmawiając z klientami o winie i jego doborze do jedzenia. Klienci coraz bardziej przywiązują wagę do profesjonalnej obsługi i doradztwa, więc często chętnie kupią wino nawet o wysokiej cenie, jeśli usłyszą historię o wyjątkowości jego pochodzenia lub niepowtarzalności smaku. Ale kelner musi najpierw to wiedzieć. Zadowoleni klienci powracają, kupują wina droższe, niejednokrotnie już nie kieliszek, a całą butelkę." - dodaje Milonas.
Nieprzypadkowo kurs wiedzy winiarskiej oferowany jest podczas Targów EuroGastro. O jakości szkolenia świadczy fakt, że sygnuje ją organizacja Wine and Spirit Education Trust (WSET), która ustanawia międzynarodowe standardy w zakresie wiedzy i systemu degustacji win. Uczestnicy szkoleń otrzymują wiedzę teoretyczną, biorą także udział w praktycznych degustacjach. Kurs kończy się przysłanym z Londynu egzaminem testowym zawierającym 30 pytań zamkniętych. Wypełnione testy są oceniane przez komisję w centrali w Londynie, która przesyła certyfikaty osobom, które zdadzą egzamin.
Wine and Spirit Education Trust (WSET) założony w Wielkiej Brytanii jest największym i najbardziej rozpoznawalnym międzynarodowym centrum edukacyjnym w dziedzinie wina i mocnych alkoholi. Tradycje WSET sięgają 1969 roku, obecna jest w 62 krajach, a certyfikaty są uznawane w branży winiarskiej i gastronomicznej na całym świecie. Do egzaminów co roku przystępuje ponad 55 tys. kandydatów.
Szkolenie potrwa 2 dni (26 i 27 marca) w godzinach 9.00-13.00 na terenie targów. Koszt udziału w szkoleniu to 700 złotych, a dla uczestników EuroGastro przewidziano 10% rabatu. Cena obejmuje materiały edukacyjne, degustacje 9 rodzajów win oraz egzamin.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gastronomia się będzie zmieniać - pomogą drony i
Ferie zimowe nie były w pełni
Dział centra informacji i promocji:
Polska na Maderze 4-tym rynkiem
Konferencja Nowe Trendy w Turystyce już za 10
Jak Kraków przepalał
Starsze aktualności:
Wybrano najlepsze linie lotnicze w
Polska destynacją dla
Decyzja o pomocy dla Condora
ITAKA kończy współpracę z największym
Odczuwalny wzrost cen na
Igrzyska stworzą dodatkowy rynek najmu
KE wydaje zgodę na dofinansowanie narodowego
Jak można wykorzystać sztuczną inteligencję w
ECTAA wybrała preferowany kierunek podróży na 2025
eSky reklamuje się, że taniej niż u
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Najpopularniejsze kierunki majowych wyjazdów
Wypadek polskiego autokaru w Niemczech
Lotnisko w Kielcach - wniosek o upadłość
Nowa gałąź turystyki trafia do... słowników
Sheraton zdobył tytuł Superbrand
Sieć pizzerii szuka franczyzobiorców
Łagiewniki: ogólnopolskie spotkanie branży turystycznej
Ministerstwo rolnictwa chce zawieszenia akcyzy na cydr
Ryanair: nowe połączenia z południowej Polski
POIT spotykają się w Małopolsce
Mex Polska: inwestycje w sektorze bistro