TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Gessler i Okrasa wybierają szefa

Haston City Hotel we Wrocławiu po raz pierwszy podjął się organizacji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, który w swoim założeniu ma być wydarzeniem cyklicznym. Kucharze z całej Polski zmierzą się w Pierwszym Ogólnopolskim Kulinarnym Rajdzie Mistrzów.


9 listopada, 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń rozpoczęło kulinarne zmagania. Każda z drużyn składa się z szefa i pomocnika. Podczas gdy szefowie zespołów w bardzo odpowiedzialnym zadaniu rozprawiać będą się z flądrą, pomocnicy zaprezentują swoje umiejętności z zakresu krojenia warzyw, najrozmaitszymi technikami kulinarnymi: techniką julienne (na "zapałki" o długości 3-4 cm i grubości do 1 mm), brunoise (w bardzo drobną kostkę o grubości od 1 do 2 mm), emince (w bardzo cienkie plasterki) i macedoine (w kostkę o bokach około 5 mm). Na koniec kucharze przygotują potrawy z konkretnych składników.

Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek czuwało szacowne Jury pod przewodnictwem Pana Jerzego Pasikowskiego, w skład którego weszli: Pan Robert Sowa, Pan Marcin Budynek, Pan Joseph Seeletso oraz prowadzący cały konkurs Pan Karol Okrasa. Gościem specjalnym konkursu i jurorem jednocześnie jest Pani Magda Gessler.

Dla laureatów nagrody głównej przygotowano 10 tys. złotych plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 7 tys. złotych plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3 tys. złotych plus nagrody rzeczowe.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Gessler Okrasa I Ogólnopolski Kulinarny Rajd Mistrzów Robert Sowa Joseph Seeletso Marcin Budynek nagrody rzeczowe Jerzy Pasikowski brunoise macedoine emince szef kuchni pomocnik flądra konkurs kulinrany hotel Haston City Wrocław we Wrocławiu


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję