Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
Grupowe zakupy szansą dla gastronomii?
W Polsce zapanowała moda na grupowe zakupy. Nic dziwnego, kto nie chciałby zapłacić jedynie połowy ceny za wizytę w restauracji, zabieg kosmetyczny czy weekend nad morzem. Oferty te są bez wątpienia atrakcyjne dla kupujących, ale czy sprzedający zawsze odnoszą korzyści z podobnej formy promocji?
Warunkiem przystąpienia restauratora do grupowych zakupów jest udzielenie kupującym przynajmniej 50 proc. rabatu na towary lub usługi o konkretnej wartości (np. 100 zł). Oferta przez określony czas prezentowana jest klientom na wybranym portalu, a również dociera do nich w postaci newslettera. Pierwszą korzyścią jest więc reklamowy przekaz opisujący działalność lokalu, który może dotrzeć nawet do kilkuset tysięcy użytkowników. Drugą korzyścią jest wizyta w restauracji osób, które zdecydowały się na zakup kuponów - w dużych miastach liczba sprzedanych ofert może sięgać nawet kilku tysięcy. Wydawać by się mogło, iż trudniej o skuteczniejszą reklamę, dopóki dokładnie nie przeanalizujemy jej szczegółów. Po pierwsze, od każdego sprzedanego kuponu restaurator musi zapłacić prowizję wynoszącą nawet 50 proc. sumy zapłaconej przez klientów, po drugie obliczyć własny koszt usługi, po trzecie wziąć pod uwagę fakt, iż z oferty skorzystać mogą stali klienci, którzy bez zakupów grupowych odwiedziliby lokal płacąc całkowitą kwotę rachunku.
Aby zdecydować, czy zakupy grupowe są dla restauracji opłacalne, należy zadać pytanie, jaki efekt mają przynieść. - Jeśli wymierny zarobek, odpowiedź będzie brzmiała negatywnie. Jeśli za cel stawiamy sobie promocję, podobne oferty są skuteczne, pod warunkiem, że goście wyjdą z naszego lokalu usatysfakcjonowani - uważa Izabella Borowska, Menedżer ds. Gastronomii z firmy doradczej IDB Consulting.
Osoby, które korzystają z oferty wspólnych zakupów możemy podzielić na trzy główne grupy. Pierwszą (często najliczniejszą) są tzw. poszukiwacze okazji, którzy odwiedzą nasz lokal tylko z uwagi na atrakcyjny rabat. Drugą będą stali goście, ostatnią - osoby, które dzięki ofercie dowiedziały się o restauracji lub wcześniej nie miały okazji jej odwiedzić, a zachęcone wysokim poziomem usług wrócą do niej także w późniejszym czasie. Jest jeden warunek pozyskania nowych gości - poziom usług rzeczywiście musi być wysoki. Niestety niektóre lokale traktują użytkowników grupowych zakupów jak klientów drugiej kategorii. Ci skarżą się, iż mają problemy z rezerwacją miejsc, ich porcje są mniejsze od standardowych lub obsługa nie poświęca im tyle uwagi, co stałym gościom restauracji. Jeśli takie sytuacje faktycznie mają miejsce, w rezultacie lokale mogą więcej stracić niż zyskać.
Czy oznacza to, że podobna forma promocji jest nieskuteczna? Nie, ale przed podjęciem decyzji o wystawieniu oferty należy dokładnie przeanalizować wszystkie szanse i zagrożenia, koszty oraz technicznie przygotować się na obsługę znacznie większej liczby zamówień. Jeśli wspólne zakupy mają przynieść oczekiwane rezultaty, warto też pomyśleć o dodatkowej ofercie posprzedażowej, na przykład w postaci kolejnych rabatów dla nowych gości restauracji.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Zapanowała moda na grupowe zakupy
[2011-06-01 12:54 83.31.187.*]
Dodatkowo warto dodać naszą mentalność i podejście niektórych Restauratorów. Mało klientów -źle, dużo klientów- jeszcze gorzej, bo kto to ogarnie. Przykładem tego są akcje "miasto za pół ceny". Przed przystąpieniem do takich akcji warto zadać sobie pytanie : Kto jest najważniejszy w mojej restauracji i kto przynosi pieniądze? warto żeby obsługa też miała tego świadomość. Jeżeli odpowiedź brzmi "Gość" - to już połowa sukcesu. Powodzenia odpowiedz »
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ryanair ma bilety dla klientów Sky Clubu
Podhale: Terma Bania dopełni ofertę turystyczną regionu?
Dla kogo Best Hotel Awards 2012?
Nowy cud świata - Mazury w finale
Poprawa nastrojów w branży gastronomicznej
Air France ogłasza konkurs dla miłośników fotografii
Emirates nagradza lojalnych klientów
Jak zmiany w VAT wpłyną na branżę?
GUS: w lutym nocowało w Polsce ponad 219 tys. osób