Ogłoszenia
Ogłoszenia
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
Potrzebni wykwalifikowani kucharze i szefowie kuchni
Problem ze znalezienie wykwalifikowanych pracowników ma w Polsce 37 procent pracodawców. Poszukiwani są między innymi kucharze, szefowie kuchni i kierowcy - tak wynika z 7. globalnego badania "Niedobór talentów", które zostało opublikowane przez ManpowerGroup - agencję doradztwa personalnego.
Okazuje się, że w Polsce najtrudniej odnaleźć inżynierów mechaników, elektryków oraz inżynierów lądowych. Drugie miejsce pod tym względem zajmują wykwalifikowani pracownicy fizyczni. Brakuje także: techników, kierowców, wykwalifikowanych pracowników działów IT, szefów kuchni, kucharzy oraz przedstawicieli handlowych. Poszukiwani są również menedżerowie projektów i operatorzy maszyn.
Potencjalni pracownicy, według pracodawców, są często niekompetentni, nie posiadają odpowiednich certyfikatów, doświadczenia i nie znają języków obcych. Źródeł tego zjawiska można doszukiwać się w niedostosowaniu programu nauczania w szkołach do realnych potrzeb rynku pracy. Szkoły zawodowe i techniczne są likwidowane na rzecz liceów. Taka sytuacja może skutkować spadkiem konkurencyjności firm i ograniczeniem ich rozwoju.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Niedobór talentów
[2012-06-27 14:50 80.52.226.*]
a co z bezrobociem w tych kierunkach? odpowiedz »
Niedobór talentów
[2012-06-28 08:29 80.54.112.*]
najlepiej polikwidować szkoły zawodowe i w ogóle nie będzie ludzi którzy coś umieją, teraz nawet jak się pralka zepsuje to nie ma fachowców tylko jest tekst typu -" nie da rady naprawić najlepiej kupić nową" odpowiedz »
Niedobór talentów
[2012-06-28 10:17 83.238.170.*]
O braku wykształconych kucharzy (i kelnerów, a nie podawczy piwa) wiadomo do lat, branża pisze o tym wszędzie i nic... Takie są efekty teorii, że liczy się wyłącznie dyplom uczelni, a najlepiej dwa lub trzy i tylko taka osoba ma szanse na rynku pracy. Kto za tym stoi i komu to służy ;-) odpowiedz »
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Jak przygotować hotelowy pakiet - oto jest pytanie
Wywiad przeszuka maile turystów?
Bagaże polskich turystów utknęły w Brukseli
Norge & Food Service Chefs Competition - rusza pierwsza edycja
Trendy w zarządzaniu podróżami służbowymi