Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Potrzebni wykwalifikowani kucharze i szefowie kuchni
Problem ze znalezienie wykwalifikowanych pracowników ma w Polsce 37 procent pracodawców. Poszukiwani są między innymi kucharze, szefowie kuchni i kierowcy - tak wynika z 7. globalnego badania "Niedobór talentów", które zostało opublikowane przez ManpowerGroup - agencję doradztwa personalnego.
Okazuje się, że w Polsce najtrudniej odnaleźć inżynierów mechaników, elektryków oraz inżynierów lądowych. Drugie miejsce pod tym względem zajmują wykwalifikowani pracownicy fizyczni. Brakuje także: techników, kierowców, wykwalifikowanych pracowników działów IT, szefów kuchni, kucharzy oraz przedstawicieli handlowych. Poszukiwani są również menedżerowie projektów i operatorzy maszyn.
Potencjalni pracownicy, według pracodawców, są często niekompetentni, nie posiadają odpowiednich certyfikatów, doświadczenia i nie znają języków obcych. Źródeł tego zjawiska można doszukiwać się w niedostosowaniu programu nauczania w szkołach do realnych potrzeb rynku pracy. Szkoły zawodowe i techniczne są likwidowane na rzecz liceów. Taka sytuacja może skutkować spadkiem konkurencyjności firm i ograniczeniem ich rozwoju.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Niedobór talentów
[2012-06-27 14:50 80.52.226.*]
a co z bezrobociem w tych kierunkach? odpowiedz »
Niedobór talentów
[2012-06-28 08:29 80.54.112.*]
najlepiej polikwidować szkoły zawodowe i w ogóle nie będzie ludzi którzy coś umieją, teraz nawet jak się pralka zepsuje to nie ma fachowców tylko jest tekst typu -" nie da rady naprawić najlepiej kupić nową" odpowiedz »
Niedobór talentów
[2012-06-28 10:17 83.238.170.*]
O braku wykształconych kucharzy (i kelnerów, a nie podawczy piwa) wiadomo do lat, branża pisze o tym wszędzie i nic... Takie są efekty teorii, że liczy się wyłącznie dyplom uczelni, a najlepiej dwa lub trzy i tylko taka osoba ma szanse na rynku pracy. Kto za tym stoi i komu to służy ;-) odpowiedz »
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Oficjalny start sezonu
Zmiana sekretarza generalnego Światowej Organizacji
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Jak przygotować hotelowy pakiet - oto jest pytanie
Wywiad przeszuka maile turystów?
Bagaże polskich turystów utknęły w Brukseli
Norge & Food Service Chefs Competition - rusza pierwsza edycja
Trendy w zarządzaniu podróżami służbowymi
EasyJet wprowadza system przydziału miejsc
Zmiany w zarządzie Sfinks Polska
Polacy bagatelizują ubezpieczenia?
Nowe Eurowings rozpoczynają sprzedaż
Kto ma najlepsze linie lotnicze na świecie
