TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

MSiT zmienia rozporządzenie w sprawie obiektów hotelarskich

Jak poinformowało Ministerstwo Sportu i Turystyki, w dniu 15 lipca 2016 r. minister Witold Bańka podpisał rozporządzenie zmieniające rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.


Rozporządzenie dotyczy wymagań dla organizowanych doraźnie, na potrzeby zapewnienia noclegów uczestnikom Światowych Dni Młodzieży, tymczasowych obiektów noclegowych. Zmianą, którą niesie nowelizacja jest zniesienie limitu 15 osób przypadających na jeden węzeł higieniczno-sanitarny w tymczasowych obiektach noclegowych.

Definicję tymczasowego obiektu noclegowego określa art 38 Ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z organizacją wizyty Jego Świątobliwości Papieża Franciszka w Rzeczypospolitej Polskiej oraz Światowych Dni Młodzieży - Kraków 2016.

Rozporządzenie nie będzie miało wpływu na funkcjonowanie przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie bowiem odnosi się wyłącznie do tymczasowych obiektów noclegowych, które nie są powołane do świadczenia takich usług i podejmują aktywność w tym obszarze doraźnie ze względu na potrzebę zapewnienia pobytu pielgrzymom z całego świata - napisano w uzasadnieniu projektu rozporządzenia.

Rozporządzenie wejdzie w życie w dzień po publikacji w Dzienniku Ustaw.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
ministerstwo sportu i turystyki nowelizacja rozporządzenia obiekty hotelarskie światowe dni młodzieży pielgrzymka papieża


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję