
Nowe potrawy na liście małopolskich produktów regionalnych
Na listę małopolskich produktów regionalnych trafiły cztery nowe potrawy: żurek po krakowsku, barszcz czerwony krakowski, balsam kapucyński i karp zamorski.
Barszcz czerwony krakowski
Żyzne gleby Małopolski w dolinie Prądnika i rzeki Szreniawy sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój - mówią przedstawiciele Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych.
Żurek po krakowsku
Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego smacznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. W ubogich rodzinach jadano go dwa, a nawet trzy razy dziennie - uzasadniła Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.
Karp zatorski
Początki rybactwa w Zatorze (stawowej hodowli ryb) sięgają XIV wieku. Ekologiczna hodowla oparta tylko na karmieniu paszami pochodzenia roślinnego (tylko zboża) powoduje, iż mięso posiada specyficzny aromat i smak - tłumaczyła decyzję Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.
Balsam kapucyński
Tradycja wytwarzania balsamu kapucyńskiego sięga dwóch wieków, a początki jego produkcji znajdujemy w Czechach, w praskim klasztorze Ojców Kapucynów. Według ustnego przekazu zakonnicy otrzymali recepturę od lekarza, który przekazał ją po śmierci swojej żony. Około 100 lat temu receptura wytwarzania balsamu została przekazana braciom z zakonu kapucynów w Krakowie, którzy od tego czasu zajmują się jego produkcją i rozprowadzaniem. Balsam kapucyński należy do specjalnej grupy środków spożywczych zwanych suplementami diety, a jego dobroczynne działanie wiąże się ze składem, łączącym dobrotliwe działanie ziół, miodu, propolisu oraz żywic balsamicznych - uzasadniła swój wybór Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.
Na liście oprócz nowo dodanych potraw są także: precelek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, żentyca, bundz, redykołka, bryndza podhalańska, sól wielicka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, charsznicka kapusta kwaszona, łukowicka śliwka suszona, obwarzanek krakowski.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Małopolskie potrawy i produkty regionalne
[2007-12-27 15:01 83.29.209.*]
Bardzo prosze natychmiast wysłać mi na moją poczte: justa1312@.pl tradycyjne potrawy w małopolsce .. Bardzo mi to jest potrzebne PROSZE ! odpowiedz »
Małopolskie potrawy i produkty regionalne
[2009-11-17 20:25 194.152.46.*]
Dział gastronomia:
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
MSiT chce 10 strategii dla
Długie weekendy listopadowe również
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Dział centra informacji i promocji:
Szumne zapowiedzi, a stawki
Starsze aktualności:
Mało Polaków wyjechało turystycznie na
System pobierania opłat drogowych zawiódł, ITD ukarała
Jak inwestycja w przyczepę kempingową zmienia oblicze
Dziwny konkurs na dyrektorów
Trzysetny franczyzowy salon
Ruszyła budowa centrum symulatorowo-treningowego
Travelplanet chwali się swoją ofertą i
Teneryfa: nie chcemy (tylu)
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Raport ONZ - ożywienie w branży turystycznej w 2010
EFH sprzedaje apartamentowce turystyczne w Tałtach
Nowy prezes Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej
Godzinę przed wschodem słońca....
Turyści nie chcą jeździć do Włoch
VIP 40 po raz kolejny w Art Hotelu
Wizz Air otwiera trzecią bazę w Rumunii
Z British Airways do 20 miejsc świata
PLL LOT planuje sprzedać wszystkie swoje spółki
Amerykańscy touroperatorzy zignorują Polskę
Ryanair zapowiedział, że chce wprowadzić dopłaty dla otyłych pasażerów
Obawa przed terrorystami przeradza się w zbiorową histerię?
Air France-KLM przejmie Alitalię?
Karkonosze i Kotlina Kłodzka: trudne warunki dla turystów
Na targach turystycznych w Warszawie nikt nie będzie się nudził?
Japońskie linie lotnicze JAL zwolnią 5 tys. osób
Porażka promocji "Pakiet Podróżnika" Wojażer PKP Intercity?
Świnoujście: 3 hektary pod hotel SPA dr Irena Eris
Kasprowy Wierch: fotokomórki będą liczyć turystów