TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Nowe potrawy na liście małopolskich produktów regionalnych

Na listę małopolskich produktów regionalnych trafiły cztery nowe potrawy: żurek po krakowsku, barszcz czerwony krakowski, balsam kapucyński i karp zamorski.


Barszcz czerwony krakowski
Żyzne gleby Małopolski w dolinie Prądnika i rzeki Szreniawy sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój - mówią przedstawiciele Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych.

Żurek po krakowsku
Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego smacznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. W ubogich rodzinach jadano go dwa, a nawet trzy razy dziennie - uzasadniła Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.

Karp zatorski
Początki rybactwa w Zatorze (stawowej hodowli ryb) sięgają XIV wieku. Ekologiczna hodowla oparta tylko na karmieniu paszami pochodzenia roślinnego (tylko zboża) powoduje, iż mięso posiada specyficzny aromat i smak - tłumaczyła decyzję Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.

Balsam kapucyński
Tradycja wytwarzania balsamu kapucyńskiego sięga dwóch wieków, a początki jego produkcji znajdujemy w Czechach, w praskim klasztorze Ojców Kapucynów. Według ustnego przekazu zakonnicy otrzymali recepturę od lekarza, który przekazał ją po śmierci swojej żony. Około 100 lat temu receptura wytwarzania balsamu została przekazana braciom z zakonu kapucynów w Krakowie, którzy od tego czasu zajmują się jego produkcją i rozprowadzaniem. Balsam kapucyński należy do specjalnej grupy środków spożywczych zwanych suplementami diety, a jego dobroczynne działanie wiąże się ze składem, łączącym dobrotliwe działanie ziół, miodu, propolisu oraz żywic balsamicznych - uzasadniła swój wybór Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.


Na liście oprócz nowo dodanych potraw są także: precelek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, żentyca, bundz, redykołka, bryndza podhalańska, sól wielicka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, charsznicka kapusta kwaszona, łukowicka śliwka suszona, obwarzanek krakowski.









Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
potrawy regionalne małopolska lista potrwa regionalnych żurek po krakowsku barszcz czerwony krakowski balsam kapucyński i karp zamorski Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych precelek krakowski kiełbasa lisiecka chleb prądnicki oscypek żentyca bundz redykołka bryndza podhalańska sól wielicka jabłka łąckie oraz śliwowica łącka nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca charsznicka kapusta kwaszona łukowicka śliwka suszona obwarzanek krakowski tradycyjne w małopolsce małopolskie małopolski produkty krakowskie potrawa


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję