Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Tajniki zawodu kucharza
Ponad 80% Polaków uważa, że zawód kucharza cieszy się w naszym kraju uznaniem. Jednocześnie, co drugi z nas twierdzi, że aby zostać dobrym kucharzem, należy ukończyć profesjonalną szkołę lub kurs przygotowujący do zawodu. Instytut Badania Opinii Homo Homini na zlecenie Makro Cash & Carry zapytał Polaków, co sądzą o zawodzie kucharza. Opublikowany raport poprzedza finał IV edycji ogólnopolskiego konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich "Zgotuj sobie sukces".
W zeszłorocznym badaniu opinii publicznej za atrakcyjny zawód kucharza uznało 73% respondentów. W tym roku, aż 83% Polaków wskazało tę profesję, jako cieszącą się uznaniem. Na pytanie, czy "zawód kucharza/kucharki cieszy się w Polsce uznaniem?" twierdzącej odpowiedzi udzieliło aż 86% najmłodszych respondentów (grupa wiekowa 18-24). To bardzo dobry wynik, bo organizowany przez MAKRO od 4 lat konkurs kulinarny "Zgotuj sobie sukces" jest adresowany właśnie do młodzieży. Każdego roku w Polsce organizowanych jest kilkadziesiąt konkursów dla profesjonalnych, czynnych zawodowo kucharzy. W skali kraju nasz konkurs jest jedynym skierowanym do młodych adeptów sztuki kulinarnej, w którym ocenia międzynarodowe jury z udziałem członków Światowego Stowarzyszenia Kucharzy - zauważa Grzegorz Kazubski, szef Centrum HoReCa w MAKRO.
Michał Sławik, laureat pierwszej nagrody w III edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces" w 2011 roku potwierdza, że w ostatnim czasie bardzo wiele się zmieniło. - Zawód kucharza jest bardziej szanowany, gotowanie natomiast stało się sztuką, a nie tylko rzemiosłem. Zauważa też, że umocnienie wizerunku kucharza, jako zawodu szanowanego zawdzięczamy panującej modzie na gotowanie i wszechobecnym programom poświęconym tematyce kulinarnej. - Ludzie muszą patrzeć na dobre jedzenie w telewizji, żeby się do niego przekonać... I w ten sposób odkrywają, że jest coś innego niż tylko pierogi ruskie i kotlet schabowy. Programy i konkursy kształcą gusta kulinarne wszystkich Polaków - podsumowuje Michał Sławik.
Opinię młodego, zdolnego kucharza potwierdza raport opinii publicznej. Ponad połowa badanych przez Homo Homini Polaków odpowiedziała, że programy kulinarne faktycznie zachęcają do samodzielnego gotowania. Jednocześnie, co trzeci z nas nie daje się wodzić na pokuszenie i nie zmienia gustów kulinarnych pod wpływem mediów. Wśród osób, które w programach kulinarnych dostrzegają zachętę do samodzielnego gotowania, najwięcej jest mieszkańców dużych miast - aż ¾ osób w tej grupie badanych. Co czwarty mieszkaniec dużego miasta oraz co piąty mieszkaniec wsi i małego miasta (do 50 tys.) uznał, że programy kulinarne nie mają wpływu na ustalone już zwyczaje żywieniowe.
Programy kulinarne w radiu czy telewizji rzeczywiście nie pozostają bez znaczenia, ale ich odbiorcami są przede wszystkim zwykli ludzie, nie profesjonaliści. Zdaniem Grzegorza Kazubskiego kucharze postrzegani są jako ciekawa grupa społeczna. - Wszyscy chcą dziś gotować, a my jako kucharze mamy coś do zaoferowania. Znacząco wzrósł prestiż naszego zawodu. Zawdzięczamy to mediom i kucharzom - celebrytom.
Oczywiście, każdy może gotować - mówi dalej Grzegorz Kazubski z MAKRO. Wiele znanych postaci medialnych i amatorów dobrej kuchni zaskoczyłoby niejednego szefa kuchni swoimi talentami. Ale konkursy kulinarne takie jak "Zgotuj sobie sukces" to giełda talentów
i możliwość zaprezentowania swoich kompetencji. Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do kariery zawodowej.
Raport Homo Homini wskazuje, że połowa z nas ceni szefów kuchni za smaczne potrawy (51,8%) i profesjonalizm (18,5%). Nie bez znaczenia pozostają wrażenia estetyczne (9,5%), a także oryginalność (8,9%) i pomysłowość potraw (7,1%).
Za kilka lat szef kuchni będzie jednym z najbardziej poszukiwanych zawodów - prognozuje znany kucharz i celebryta Robert Sowa1. Z kolei Grzegorz Kazubski podkreśla, że kucharz to po prostu mistrz w swoim fachu. Kazubski zdradza też swój przepis na sukces w zawodzie - Aby osiągnąć tytuł mistrzowski, potrzebne są następujące składniki: na początek pasja - 20% i wiedza - 30%. Kiedy już je mamy, należy sukcesywnie dodawać do tej mieszanki ciężką pracę i konsekwencję - 50%.
Badanie opinii publicznej pokazało, że nie mamy jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy dobry kucharz musi profesjonalnie przygotować się do zawodu - skończyć szkołę gastronomiczną lub specjalistyczny kurs. Wprawdzie 57% ankietowanych powiedziało TAK, to jednocześnie przeciwnego zdania jest aż 39% badanych. Grzegorz Kazubski uważa, że wiedza wyniesiona z dobrej szkoły jest nieodłącznym elementem w karierze na szefa kuchni. - Gotowanie jest jak muzyka - aby pięknie grać, trzeba najpierw poznać nuty. Jeśli kucharz ma dobre zaplecze, zna zasady i są one na dobrym poziomie - później w kuchni może stać się prawdziwym wirtuozem potraw.
Szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości przy MAKRO podkreśla, że uczniowie polskich szkół o profilu gastronomicznym mogą śmiało konkurować z młodzieżą z innych krajów. Potwierdziła to tegoroczna olimpiada kulinarna, która odbyła się w dniach 6 - 7 października w Erfurcie. Polska ekipa przywiozła z Niemiec brązowy medal.
Ogólnopolskie badanie opinii "Polacy o zawodzie kucharza" zostało zrealizowane w dniach 26 - 27 września 2012 r. na losowej, reprezentatywnej próbie 1095 dorosłych Polaków przez Instytut Badania Opinii Homo Homini na zlecenie MAKRO Cash & Carry, organizatora IV edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces".
W wiosennych eliminacjach do konkursu udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno - hotelarskim w całej Polsce. Do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe ekipy, spośród których jury wyłoni 12 finalistów. Ci ostatni powalczą o nagrodę główną - 10 000 zł i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu oraz nagrody dla szkoły.
Szczegóły dotyczące półfinału i finału konkursu oraz uroczystej gali znane będą w połowie listopada bieżącego roku.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział centra informacji i promocji:
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Internauci wybrali najlepszy statek Stena Lina
Tragiczny bilans na polskich drogach
Produkcja pendolino już się rozpoczęła, a PKP Intercity czeka na decyzję Brukseli
Przewozy Regionalne: możliwy strajk przed Świętami?
Czy opłaca się już teraz zaplanować sylwestrowy wyjazd?
Polska stawia na turystykę medyczną
Coraz lepsze wyniki grupy Sfinks
szukam pomocy !!!! Turystyka zagraniczna
iLunch.pl współpraca z Zumi.pl
Rainbow Tours: Sukces sprzedaży w lipcu
II Forum Lokalnych Organizacji Turystycznych już w kwietniu
Rzeszowskie hotele bez kibiców?
Powstaje nowy portal rezerwacyjny
Europejskie hotele w zasięgu polskiego portfela
Niebezpieczny dojazd na katowickie lotnisko
Rafineria chce zaistnieć na rynku turystycznym
Turystyka zwariowała na punkcie Bollywood?
W środę zaczynają się targi WorldHotel
Polska przyciąga tanich przewoźników?
W szpitalu jak w domu - kąciki zabaw od Radisson Blu Kraków
czy turystyka może być formą regeneracji sił ?