TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

W Opolu powstaje pierwszy hotel z minibrowarem

Na Opolszczyźnie powstaje nowa atrakcja turystyczna: hotel z 70 miejscami, restauracją na 200 osób i pubem dla około 100 klientów. Nie byłoby w tym nic szczególnego, gdyby nie fakt, że w hotelu będzie działał minibrowar, a goście będą mogli skosztować uwarzone w nim piwo jak i zobaczyć jego produkcję. Inwestycja która powstaje przy obwodnicy w okolicy hali Makro, według inwestorów ma rozpocząć działalność przed Euro 2012.


Pomysł, którego realizatorami są Józef, Tadeusz i Paweł Słociakowie, powstał powstał po wycieczce do Austrii, w której jest około 600 takich miejsc. Minibrowary powstają również w Polsce, jednak w województwie opolskim jest to pierwsze takie przedsięwzięcie. Na realizację projektu udało się pozyskać środki unijne.

Minibrowar będzie atrakcyjny dla turystów, pomieszczenia zostaną skonstruowane tak, żeby produkcję piwa można było oglądać z trzech stron, przez przeszklone ściany i podłogę. Oczywiście na miejscu będzie można napić się produkowanego w nim piwa niepasteryzowanego - dostępny będzie napój jasny, ciemny i pszeniczny. Czwartym rodzajem będzie piwo okazjonalne, mogą to być rożne gatunki - wyjaśnia Tadeusz Słociak.

Miesięcznie minibrowar będzie w stanie wyprodukować około 8 tys. litrów piwa, co powinno wystarczyć na potrzeby klientów. Cena będzie wynosić około 7 - 8 zł za poł litra złotego trunku. Lokalizacja przy obwodnicy ma zachęcić przejeżdżających nią gości do przerw w podróży, właściciele liczą także ma mieszkańców Opola.

Budowa hotelu rozpoczęła się pod koniec 2010 roku. Pierwsi goście mają zostać przyjęci w czerwcu, jeszcze przed mistrzostwami Euro 2012. Produkcja piwa w browarze ma trwać około 28 dni, dlatego też rozpocznie się pod koniec kwietnia. Przy hotelu mają powstać jeszcze plac zabaw dla dzieci i korty tenisowe. Inwestorzy już dziś myślą także o dobudowie drugiego skrzydła z krytym basenem i spa. - Wszystko będzie zależało od zainteresowania klientów - dodaje Józef Słociak.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Opole w Opolu na Opolszczyźnie hotel minibrowar hotel z minibrowarem nocleg restauracja pub piwo warzenie piwa produkcja piwa goście hotelowi konsumpcja piwa degustacja piwa Austria inwestycja piwo niepasteryzowane Euro 2012 inwestorzy inwestycja rozbudowa atrakcja turystyczna plaz zabaw korty tenisowe basen spa




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję