Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Junior Reservation Manager
- Pilot na wycieczkę do Wiednia 3 - 4 maja
- Pracownik biura podróży od kwiecien - maj 2024...
- Junior Reservation Manager
- Instruktor kitesurfingu/windsurfingu
- Specjalista ds Turystyki Itaka
- Praca na Zielonych Szkołach CHRIS
- Specjalista ds turystyki Katowice
- Sprzedawca produktu turystycznego
- Sprzedawca usług turystycznych
Jagnięcina z Podhala trafi na listę europejskich produktów tradycyjnych?
Być może podhalańska jagnięcina trafi na listę europejskich produktów tradycyjnych. To delikatne mięso jest coraz chętniej serwowane przez restauratorów i doceniane przez konsumentów.
Jagnięcina podhalańska może stać się trzecim, po oscypku i bryndzy, produktem z polskich Tatr, który znajdzie się na liście produktów tradycyjnych chronionych prawnie na całym terenie UE. Być może stanie się to już wkrótce.
Podczas gdy podhalańska jagnięcina od 25 lat zdobi stoły wielkanocne we Włoszech, w Polsce nie jest znana. - Nasz najlepszy produkt od lat wysyłamy za granicę, ale obserwujemy coraz większe zainteresowanie tym mięsem w Polsce - mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski.
Coraz częściej restauratorzy oraz sklepy z całej Polski pytają, głównie w okresie wielkanocnym, o podhalańską jagnięcinę. W górach organizowane są ponadto ogniska dla dzieci połączone z pieczeniem jagnięciny.
Jagnięcina podhalańska powstaje z jagniąt rasy Polskiej Owcy Górskiej oraz Cakiel. Zwierzęta hodowane są przy matkach, tradycyjnie w sposób niezmieniony od wieków. Wypas owiec odbywa się od końca kwietnia do początku października. Obejmuje hale zlokalizowane na obszarze pięciu Parków Narodowych: Gorczańskiego, Tatrzańskiego, Pienińskiego, Babiogórskiego i Magurskiego, parków krajobrazowych oraz tereny cenne pod względem przyrodniczym, objęte programem "Natura 2000".
Na niezwykły smak podhalańskiej jagnięciny mają wpływ rośliny, którymi żywią się zwierzęta. Są to między innymi gatunki lecznicze, których używano niegdyś w medycynie ludowej, bogate w magnez, cynk, selen, jod oraz lit.
W latach 80-tych ubiegłego wieku na Podhalu hodowano około 5 mln owiec. Teraz jest ich około 50 tys. sztuk. Zwiększenie popytu na jagnięcinę mogłoby przywrócić do życia wielkie hodowle owiec, które były niegdyś elementem tatrzańskiego krajobrazu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Samolot nie wystartował. Polak odpowie za sabotaż w lotnictwie
Greenpeace chciał zniszczyć zabytek z listy UNESCO?
Pasażerka wyproszona z samolotu
A jednak - Ryanair poleci z Lublina
Firma kosmetyczna otwiera kolejny hotel
Hotele w miejscowościach narciarskich tanieją
Dlaczego Africano Travel upadło
Orbis: wykreślenie hipotek z 4 hoteli
Proces ws. tragicznego wypadku autokaru z licealistami na Podlasiu zostanie wznowiony
Wielkanoc i Wielka Majówka w hotelach Orbis
PKP sprzeda nieruchomości i spłaci zadłużenie
Fala turystów zalała polskie Tatry