TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Jagnięcina z Podhala trafi na listę europejskich produktów tradycyjnych?

Być może podhalańska jagnięcina trafi na listę europejskich produktów tradycyjnych. To delikatne mięso jest coraz chętniej serwowane przez restauratorów i doceniane przez konsumentów.


Jagnięcina podhalańska może stać się trzecim, po oscypku i bryndzy, produktem z polskich Tatr, który znajdzie się na liście produktów tradycyjnych chronionych prawnie na całym terenie UE. Być może stanie się to już wkrótce.

Podczas gdy podhalańska jagnięcina od 25 lat zdobi stoły wielkanocne we Włoszech, w Polsce nie jest znana. - Nasz najlepszy produkt od lat wysyłamy za granicę, ale obserwujemy coraz większe zainteresowanie tym mięsem w Polsce - mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski.

Coraz częściej restauratorzy oraz sklepy z całej Polski pytają, głównie w okresie wielkanocnym, o podhalańską jagnięcinę. W górach organizowane są ponadto ogniska dla dzieci połączone z pieczeniem jagnięciny.

Jagnięcina podhalańska powstaje z jagniąt rasy Polskiej Owcy Górskiej oraz Cakiel. Zwierzęta hodowane są przy matkach, tradycyjnie w sposób niezmieniony od wieków. Wypas owiec odbywa się od końca kwietnia do początku października. Obejmuje hale zlokalizowane na obszarze pięciu Parków Narodowych: Gorczańskiego, Tatrzańskiego, Pienińskiego, Babiogórskiego i Magurskiego, parków krajobrazowych oraz tereny cenne pod względem przyrodniczym, objęte programem "Natura 2000".

Na niezwykły smak podhalańskiej jagnięciny mają wpływ rośliny, którymi żywią się zwierzęta. Są to między innymi gatunki lecznicze, których używano niegdyś w medycynie ludowej, bogate w magnez, cynk, selen, jod oraz lit.

W latach 80-tych ubiegłego wieku na Podhalu hodowano około 5 mln owiec. Teraz jest ich około 50 tys. sztuk. Zwiększenie popytu na jagnięcinę mogłoby przywrócić do życia wielkie hodowle owiec, które były niegdyś elementem tatrzańskiego krajobrazu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Podhale podhalańska jagnięcina Tatry lista europejskich produktów tradycyjnych Andrzej Gąsienica-Makowski ogniska z pieczeniem jagnięciny Natura 2000 Gorczański Park Narodowy Tatrzański Park Narodowy Pieniński Park Narodowy Babiogórski Park Narodowy Magurski Park Narodowy parki krajobrazowe hodowle owiec tradycyjny wypas owiec Polska Owca Górska Cakiel oscypek bryndza




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję