Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
Jagnięcina z Podhala trafi na listę europejskich produktów tradycyjnych?
Być może podhalańska jagnięcina trafi na listę europejskich produktów tradycyjnych. To delikatne mięso jest coraz chętniej serwowane przez restauratorów i doceniane przez konsumentów.
Jagnięcina podhalańska może stać się trzecim, po oscypku i bryndzy, produktem z polskich Tatr, który znajdzie się na liście produktów tradycyjnych chronionych prawnie na całym terenie UE. Być może stanie się to już wkrótce.
Podczas gdy podhalańska jagnięcina od 25 lat zdobi stoły wielkanocne we Włoszech, w Polsce nie jest znana. - Nasz najlepszy produkt od lat wysyłamy za granicę, ale obserwujemy coraz większe zainteresowanie tym mięsem w Polsce - mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski.
Coraz częściej restauratorzy oraz sklepy z całej Polski pytają, głównie w okresie wielkanocnym, o podhalańską jagnięcinę. W górach organizowane są ponadto ogniska dla dzieci połączone z pieczeniem jagnięciny.
Jagnięcina podhalańska powstaje z jagniąt rasy Polskiej Owcy Górskiej oraz Cakiel. Zwierzęta hodowane są przy matkach, tradycyjnie w sposób niezmieniony od wieków. Wypas owiec odbywa się od końca kwietnia do początku października. Obejmuje hale zlokalizowane na obszarze pięciu Parków Narodowych: Gorczańskiego, Tatrzańskiego, Pienińskiego, Babiogórskiego i Magurskiego, parków krajobrazowych oraz tereny cenne pod względem przyrodniczym, objęte programem "Natura 2000".
Na niezwykły smak podhalańskiej jagnięciny mają wpływ rośliny, którymi żywią się zwierzęta. Są to między innymi gatunki lecznicze, których używano niegdyś w medycynie ludowej, bogate w magnez, cynk, selen, jod oraz lit.
W latach 80-tych ubiegłego wieku na Podhalu hodowano około 5 mln owiec. Teraz jest ich około 50 tys. sztuk. Zwiększenie popytu na jagnięcinę mogłoby przywrócić do życia wielkie hodowle owiec, które były niegdyś elementem tatrzańskiego krajobrazu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Samolot nie wystartował. Polak odpowie za sabotaż w lotnictwie
Greenpeace chciał zniszczyć zabytek z listy UNESCO?
Pasażerka wyproszona z samolotu
A jednak - Ryanair poleci z Lublina
Firma kosmetyczna otwiera kolejny hotel
Hotele w miejscowościach narciarskich tanieją
Dlaczego Africano Travel upadło
Orbis: wykreślenie hipotek z 4 hoteli
Proces ws. tragicznego wypadku autokaru z licealistami na Podlasiu zostanie wznowiony
Wielkanoc i Wielka Majówka w hotelach Orbis
PKP sprzeda nieruchomości i spłaci zadłużenie