Ogłoszenia
Ogłoszenia
- poszukiwany pilot - Czeska Szwajcaria 30.06.2025
- wychowawca na obozie sportowo-rekreacyjnym
- SPECJALISTA DS. TURYSTYKI
- specjalista ds. turystyki - dział rezerwacji
- wychowawca - lektor języka angielskiego
- Sprzedam Narciarski Ośrodek Noclegowy
- Pilot Indie
- Wynajem autokaru
- Wakacje.pl - Otwock/Warszawa
- BUŁGARIA - DZIAŁ REZERWACJI


Autorskie dania można chronić
Nie chcemy, aby kopiowano nasze pomysły potraw? Jeśli są oryginalne, możemy liczyć na pewną ochronę. Nikt nie zaprzeczy, że kucharz to praca w dużej części kreatywna, a wiele lokali lepszej klasy wręcz szczyci się, że ich dania to małe dzieła sztuki kulinarnej.
Jeśli nasze dania są unikalne i tworzą dzieło (o czym poniżej) jako potrawa i jej kompozycja, to kucharzowi i restauracji przysługują prawa autorskie. Można tu zastrzec, że np. nie życzymy sobie, aby zdjęcia dań publikować (np. jako główny element - takie fotografowanie talerza), aby nie ułatwiać pracy konkurencji. Cenną możliwością jest też szansa na zablokowanie pewnych działań malkontentów, którym nasze danie się nie spodobało - w takich przypadkach można wykorzystując prawo autorskie zażądać usunięcia fotografii, jako właściciel praw.
O tym problemie pisał Dziennik Internautów, ale z punktu widzenia odwiedzającego restaurację. Cenne są tam jednak spostrzeżenia prawników di.com.pl
Oczywiście takie podejście nie zamyka sprawy, bowiem dziedzina praw autorskich jest dość płynna i w wielu wypadkach właściciele lub możliwi właściciele praw, dochodzą skutecznie swoich uprawnień (np. zakazu publikacji) mimo wątpliwości.
Aby móc korzystać z powyższego, niestety należy być oryginalnym - nasze danie musi stanowić utwór w myśl prawa autorskiego.
Aby wytwór umysłu człowieka można było uznać za utwór łącznie musi on mieć trzy cechy:
- za poradnik.ngo.pl
Czyli krótko mówiąc - standardowe danie z karty np. schabowy z ziemniakami, nie ma tu szans. Ale danie, które jest w jakiś sposób unikalne, sezonowe i za każdym razem zmienne (ów pierwiastek pracy twórczej), ma szansę na ochronę.
W pierwszej chwili wydaje się to przesadną, jednak w niektórych sytuacjach, zwłaszcza gdy konkurencja staje się zbyt duża, warto wiedzieć co można chronić. O ile np. sam pomysł na danie sezonowe będzie trudno ochronić, tak jego wykonanie, o ile jest twórcze, już zdecydowanie łatwiej.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad morzem czekają na
Przewodnik Michelin - 22 nowe lokale w
Tylko co piąty Polak nie planuje
Starsze aktualności:
Fru.pl bije swoje sprzedażowe
LOT udostępni internet na pokładzie
KLM przetestuje loty z napędem
Jak Polacy rezerwują loty na igrzyska
Problemy po upadku niemieckiego
Które paszporty są najsilniejsze na
Dodatkowe środki na Podróże z klasą rozeszły się w 4
Grecja coraz popularniejsza, także przed
KE publikuje nowe wytyczne dot. praw
Branża noclegowa niegotowa na Lex
Wracają umiarkowane wzrosty cen wyjazdów
Renesans gastronomii na Pomorzu
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z
Dobry początek roku na polskich lotniskach
TPN o warunkach do uprawiania turystyki w Tatrach
MSZ apeluje o opuszczenie afrykańskiego kraju
Vienna International zmienia wizerunek
Polskie browary wśród najlepszych na świecie
Biura podróży zabezpieczają się na wypadek zmian kursowych
Poznański Sheraton partnerem IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku
Pilot Troki, wilno, Kowno, Gierłoż, Święta Lipka 9-12.06.201
Niewielka poprawa sytuacji w biurach podróży
NIK wskazuje nieprawidłowości przy budowie lotniska w Modlinie
Polityczne zamieszanie wpłynie na sprzedaż w biurach podróży?
Organizator turystyki odpowiada za rzeczy zgubione w trakcie imprezy
Polski oddział Travelport podpisuje umowę z firmą First Class
Zbliża się termin przedawnienia roszczeń dla klientów Summerelse
Zakup Fly Away Travel sfinalizowany
Jakie trendy wyjazdowe przyniesie lato 2017 roku?
Lotnisko Ciampino zostanie tymczasowo zamknięte
Turyści w Rzymie płacą za kawę znacznie więcej niż Włosi
Greccy kontrolerzy lotów zapowiadają strajk
Co przygotowali organizatorzy Targów EuroGastro?
Turcja i Bułgaria zamiast Tunezji i Egiptu - dokąd turyści jeździli w lipcu?