Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot do Bułgarii - 06-17.09.2023
- Praca w Salonie Itaki Katowice
- Kierownik i opiekun na kolonie poszukiwany
- PRACA SEZONOWA W GRECJI
- Specjalista d/s Turystyki
- Specjalisty ds. rezerwacji grupowych
- Pilne! Pilotaż 10-11.06 /Lębork - Koszalin
- Pilot wycieczek Kreta
- Poszukujemy pilota, przewodnika 13-14.06 -...
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie


Autorskie dania można chronić
Nie chcemy, aby kopiowano nasze pomysły potraw? Jeśli są oryginalne, możemy liczyć na pewną ochronę. Nikt nie zaprzeczy, że kucharz to praca w dużej części kreatywna, a wiele lokali lepszej klasy wręcz szczyci się, że ich dania to małe dzieła sztuki kulinarnej.
Jeśli nasze dania są unikalne i tworzą dzieło (o czym poniżej) jako potrawa i jej kompozycja, to kucharzowi i restauracji przysługują prawa autorskie. Można tu zastrzec, że np. nie życzymy sobie, aby zdjęcia dań publikować (np. jako główny element - takie fotografowanie talerza), aby nie ułatwiać pracy konkurencji. Cenną możliwością jest też szansa na zablokowanie pewnych działań malkontentów, którym nasze danie się nie spodobało - w takich przypadkach można wykorzystując prawo autorskie zażądać usunięcia fotografii, jako właściciel praw.
O tym problemie pisał Dziennik Internautów, ale z punktu widzenia odwiedzającego restaurację. Cenne są tam jednak spostrzeżenia prawników di.com.pl
Oczywiście takie podejście nie zamyka sprawy, bowiem dziedzina praw autorskich jest dość płynna i w wielu wypadkach właściciele lub możliwi właściciele praw, dochodzą skutecznie swoich uprawnień (np. zakazu publikacji) mimo wątpliwości.
Aby móc korzystać z powyższego, niestety należy być oryginalnym - nasze danie musi stanowić utwór w myśl prawa autorskiego.
Aby wytwór umysłu człowieka można było uznać za utwór łącznie musi on mieć trzy cechy:
- za poradnik.ngo.pl
Czyli krótko mówiąc - standardowe danie z karty np. schabowy z ziemniakami, nie ma tu szans. Ale danie, które jest w jakiś sposób unikalne, sezonowe i za każdym razem zmienne (ów pierwiastek pracy twórczej), ma szansę na ochronę.
W pierwszej chwili wydaje się to przesadną, jednak w niektórych sytuacjach, zwłaszcza gdy konkurencja staje się zbyt duża, warto wiedzieć co można chronić. O ile np. sam pomysł na danie sezonowe będzie trudno ochronić, tak jego wykonanie, o ile jest twórcze, już zdecydowanie łatwiej.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Prawie 30 proc. skarg zgłaszanych do ECK dotyczyło transportu
Południe Europy walczy z
TOP 5 zabawek dla niemowląt i
Inspekcja Handlowa prezentuje wstępne wyniki kontroli lokali
Ceny wyjazdów turystycznych znowu w
Turystyka medyczna coraz ważniejsza dla
Minister odradza korzystanie z hoteli czy
Heathrow wprowadza limit
Zbliża się Kulinarny Festiwal Kwiatów
Gdańsk stworzy Park&Ride na czas Jarmarku św.
Itaka otwiera spółkę na
Od dziś PFR udostępnia decyzje o umorzeniu zwrotów z Tarczy
Dobry początek roku na polskich lotniskach
TPN o warunkach do uprawiania turystyki w Tatrach
MSZ apeluje o opuszczenie afrykańskiego kraju
Vienna International zmienia wizerunek
Polskie browary wśród najlepszych na świecie
Biura podróży zabezpieczają się na wypadek zmian kursowych
Poznański Sheraton partnerem IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku
Niewielka poprawa sytuacji w biurach podróży
NIK wskazuje nieprawidłowości przy budowie lotniska w Modlinie
Polityczne zamieszanie wpłynie na sprzedaż w biurach podróży?
Organizator turystyki odpowiada za rzeczy zgubione w trakcie imprezy
Polski oddział Travelport podpisuje umowę z firmą First Class
Zbliża się termin przedawnienia roszczeń dla klientów Summerelse
Zakup Fly Away Travel sfinalizowany
Jakie trendy wyjazdowe przyniesie lato 2017 roku?
Lotnisko Ciampino zostanie tymczasowo zamknięte
Turyści w Rzymie płacą za kawę znacznie więcej niż Włosi
Greccy kontrolerzy lotów zapowiadają strajk
Co przygotowali organizatorzy Targów EuroGastro?
Turcja i Bułgaria zamiast Tunezji i Egiptu - dokąd turyści jeździli w lipcu?