Zmarł znany szef kuchni

Smutna wiadomość dotarła z Genewy. Zmarł znany, francuski restaurator i szef kuchni Joel Robuchon.


Miał 73 lata, pracował w kuchni od 15 roku życia. W wieku 29 lat został szefem kuchni restauracji w Hotelu Concorde La Fayette (obecnie Hyatt Regency Paris Etoile). Restauracje, które prowadził, w sumie zdobyły 32 gwiazdki Michelin. W 1990 roku przewodnik Gault-Millau nazwał go "szefem kuchni stulecia". Jego kuchnia słynęła z prostoty, bardzo często do stworzenia dań korzystał z 3-4 składników, za pomocą których wydobywał smaki.

Robuchon był mentorem takich kucharzy jak m.in. Gordon Ramsay, czy Eric Ripert.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję