Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek rowerowych
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
Owady i świerszcze na dobre w menu Polaków?
Już wkrótce swe podwoje otworzy pierwsza w Warszawie restauracja, w menu której znajdziemy tylko i wyłącznie potrawy z owadów. Co prawda na mapie gastronomicznej Polski znajdują się miejsca, w których można spróbować podobnych przysmaków. Jednak to co wyróżnia ten lokal to tematyka menu ukierunkowana tylko i wyłącznie na jadalne gatunki owadów.
Jak podkreśla właścicielka restauracji "Co To To je", Ewa Sikorska misją restauracji jest spopularyzowanie nowych zwyczajów żywieniowych w polskim menu. Zważywszy na to, że takie jedzenie jest bogate w pełnowartościowe białko, minerały i wapń, a przy tym zawartość tłuszczu wynosi 0%.
Jak słusznie zauważa właścicielka kiedy na polski rynek wchodziło sushi, czy owoce morza większość konsumentów była równie zdegustowana. Tym czasem prawdziwi smakosze szybko przekonali się do nowego orientalnego menu.
Nie lada ucztą ma być okazja skosztowania żywych owadów. - Tylko po uprzednim powiadomieniu nas i nie w obecności innych gości - dodaje restauratorka.
W stolicy panuje prawdziwa moda na jadalne gatunki owadów. Jak podała Organizacja Narodów Zjednoczonych jest ich już 1700. Właściciel Fabryki Owadów, Kuba Urbański, dostawca tych przysmaków cieszy się coraz większą popularnością swojego biznesu. Ludzie podróżują, próbują, a później chcą spróbować tego samego w rodzimym kraju. Podobny trend obserwowano w przypadku owoców morza i sushi.
Już dwa lata temu Bruksela przeznaczyła 3 miliony euro na badania, które miały sprawdzić wartości odżywcze insektów. Przedstawiciele unijni nie ukrywają, że zmiana nawyków żywieniowych Europejczyków wyszła by nam na dobre.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Nawyki żywieniowe Polaków zmieniają się?
[2013-01-23 14:18 83.8.146.*]
Będziemy tak dalej robić (np. w każdej audycji telewizyjnej chwalić kuchnię włoską ) to nasza dobra narodowa kuchnia pójdzie w zapomnienie !!! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
LogosTour wśród najlepszych polskich firm
Samorząd domaga się od rządu pieniędzy za sprowadzenie turystów
Ariadna: agent rezerwuje bezpiecznie
TUI, BA, LH i easyJet na czarnej liście