TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Radissonie Blu Kraków - odkrywaj smaki Indii

W tym roku 8 marca rozpocznie się jedno z najbarwniejszych i najradośniejszych indyjskich świąt - Holi - święto kolorów i wiosny. Również w marcu Radisson Blu Kraków zaprasza na odkrywanie smaków Indii w restauracji Milk&Co.


W Indiach święto Holi obchodzone jest z okazji wiosennego zrównania dnia z nocą, w czasie pełni księżyca w miesiącu phalguna. W naszym kalendarzu w tym roku wypada ono z 8 na 9 marca. Holi jest nazywane też świętem kolorów, ponieważ uczestnicy wielkiej ulicznej zabawy polewają się nawzajem barwioną wodą i posypują proszkami "gulal" o jaskrawych kolorach, które przywodzą na myśl żywe barwy budzącej się wiosoną do życia przyrody.

W powietrzu rozchodzą się w tym czasie zapachy świątecznych przysmaków. Są wśród nich specjalne ciasteczka i wypieki podawane na gorąco, syrop szafranowy, a także tradycyjny bhang - zielona pasta z mleka, masła ghee oraz konopi, stanowiąca bazę napoju thandai z maku, anyżu, różanych pączków oraz przypraw, podawanego z kostkami lodu. Święto Holi współczesnym mieszkańcom Indii kojarzy się przede wszystkim ze szczęściem, beztroską i kolorami. W tym czasie wszelkie tabu, różnice i podziały, które dzielą na co dzień ludzi w kastowym społeczeństwie kraju, schodzą na chwilę na dalszy plan.

"Przy układaniu naszego indyjskiego menu bufetowego Surf&Turf na marzec współpracował z nami Szef Kuchni z Indii - Surjit Singh. On także będzie przyrządzał z nami zawarte w nim potrawy" - mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie. A jakie to będą dania? "Przygotujemy na przykład wegetariańskie pierożki "samosa", cebulki "bhaji" przyrządzone w panierce z mąki i soczewicy, jagnięcą "koftę" - czyli aromatyczne grillowane kiełbaski z baraniny, chrupiące placki "pappadam", oraz "raithę" ogórkową - rodzaj dipu. Będzie także zupa “rasman" z pomidorów i zupa "dal" z dwóch rodzajów soczewicy" - wyjaśnia Stanisław Bobowski.

Oprócz tego, jako główne dania w menu w ramach bufetu Surf&Turf wystąpi kurczak "tikka masala" przygotowany w sosie maślanym z cebulką i mlekiem kokosowym, baranina w sosie curry, bogato przyprawiony szpinak z serem po indyjsku. Będą i dodatki - jak ryż "basmati" z przyprawami, czy chleb "naan" - tradycyjne indyjskie pieczywo wypiekane w piecu tandoor. A do tego desery - jak tradycyjne "gulab jamun" i "rasmalai".

Indyjski bufet Surf&Turf będzie w krakowskim hotelu Radisson Blu serwowany w każdy czwartek, piątek i sobotę marca w godzinach od 18.00 do 23.00. Obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań, a także wina, piwa, wody.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Radisson Blu Kraków hotel w Krakowie dzień kobiet przyroda restauracja Milk&Co phalguna Święto Holi tabu thandai mak anuż przyprawy kostki lodu tikka masala Surf&Turf wino piwo woda ryż naan chleb marzec szef kuchni Indie Surjit Singh




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję