Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek rowerowych
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
Radissonie Blu Kraków - odkrywaj smaki Indii
W tym roku 8 marca rozpocznie się jedno z najbarwniejszych i najradośniejszych indyjskich świąt - Holi - święto kolorów i wiosny. Również w marcu Radisson Blu Kraków zaprasza na odkrywanie smaków Indii w restauracji Milk&Co.
W Indiach święto Holi obchodzone jest z okazji wiosennego zrównania dnia z nocą, w czasie pełni księżyca w miesiącu phalguna. W naszym kalendarzu w tym roku wypada ono z 8 na 9 marca. Holi jest nazywane też świętem kolorów, ponieważ uczestnicy wielkiej ulicznej zabawy polewają się nawzajem barwioną wodą i posypują proszkami "gulal" o jaskrawych kolorach, które przywodzą na myśl żywe barwy budzącej się wiosoną do życia przyrody.
W powietrzu rozchodzą się w tym czasie zapachy świątecznych przysmaków. Są wśród nich specjalne ciasteczka i wypieki podawane na gorąco, syrop szafranowy, a także tradycyjny bhang - zielona pasta z mleka, masła ghee oraz konopi, stanowiąca bazę napoju thandai z maku, anyżu, różanych pączków oraz przypraw, podawanego z kostkami lodu. Święto Holi współczesnym mieszkańcom Indii kojarzy się przede wszystkim ze szczęściem, beztroską i kolorami. W tym czasie wszelkie tabu, różnice i podziały, które dzielą na co dzień ludzi w kastowym społeczeństwie kraju, schodzą na chwilę na dalszy plan.
"Przy układaniu naszego indyjskiego menu bufetowego Surf&Turf na marzec współpracował z nami Szef Kuchni z Indii - Surjit Singh. On także będzie przyrządzał z nami zawarte w nim potrawy" - mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie. A jakie to będą dania? "Przygotujemy na przykład wegetariańskie pierożki "samosa", cebulki "bhaji" przyrządzone w panierce z mąki i soczewicy, jagnięcą "koftę" - czyli aromatyczne grillowane kiełbaski z baraniny, chrupiące placki "pappadam", oraz "raithę" ogórkową - rodzaj dipu. Będzie także zupa “rasman" z pomidorów i zupa "dal" z dwóch rodzajów soczewicy" - wyjaśnia Stanisław Bobowski.
Oprócz tego, jako główne dania w menu w ramach bufetu Surf&Turf wystąpi kurczak "tikka masala" przygotowany w sosie maślanym z cebulką i mlekiem kokosowym, baranina w sosie curry, bogato przyprawiony szpinak z serem po indyjsku. Będą i dodatki - jak ryż "basmati" z przyprawami, czy chleb "naan" - tradycyjne indyjskie pieczywo wypiekane w piecu tandoor. A do tego desery - jak tradycyjne "gulab jamun" i "rasmalai".
Indyjski bufet Surf&Turf będzie w krakowskim hotelu Radisson Blu serwowany w każdy czwartek, piątek i sobotę marca w godzinach od 18.00 do 23.00. Obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań, a także wina, piwa, wody.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Sky Benefit dla pasażerów lotów czarterowych
Koleje Mazowieckie wychodzą naprzeciw potrzebom mam i niepełnosprawnych
Plany nowego resortu na Mazurach
Telepizza walczy o kolejnych franczyzobiorców
Sphinx rusza z nowymi promocjami
W 80 proc. dookoła obłożenia Twojego Hotelu
Katowice: Szlak Moderny już otwarty
Port Lotniczy Lublin jest zagrożony?
Enoturystyka nie tylko dla koneserów
Odra 2014 dla turystów. Drugi przetarg na budowę statków pasażerskich