Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. Turystyki
- JUNIOR PRODUCT MANAGER
- Pilotaż/Kraków/4.06
- TUI WROCŁAW - Specjalista ds. turystyki
- WROCŁAW: Specjalista ds. turystyki
- Pilot wycieczek CHINY HONGKONG
- Specjalista ds Turystyki
- Doradca ds. Wypraw Motocyklowych
- Antalya - obsługa Klientów Sun & Fun Holidays...
- specjalista ds. turystyki - dział rezerwacji


Polskie Mistrzostwa Brewers Cup 2012
Jak przygotować smaczną kawę bez użycia jakichkolwiek urządzeń mechanicznych zasilanych prądem? Metody i sprzęt do zaparzania zaprezentują zawodnicy II Polskich Mistrzostw Brewers Cup 2012. Konkurs po raz pierwszy odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, 22 marca w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Organizatorami wydarzenia są Q Coffee i Consonni Gourmet s.c. we współpracy z MT Targi. Po raz pierwszy Światowe Mistrzostwa Brewers Cup odbyły się w 2011 roku z finałem w Holandii.
W II Polskich Mistrzostwach Brewers Cup wezmą udział zarówno profesjonalni bariści, jak i kawowi amatorzy. Zawodnicy będą mogli zastosować dowolne metody parzenia, z wyłączeniem tych, wymagających użycia urządzeń mechanicznych zasilanych prądem, takich jak ekspres ciśnieniowy. Do dyspozycji mają taki sprzęt, jak: aeropress, Chemex, Clever Driper, Hario, czy "skarpeta".
Wszyscy uczestnicy konkursu zaparzają tę samą kawę dostarczoną przez organizatora, a sędziowie oceniają przyrządzone napoje ślepych próbach. Przygotowane przez uczestników napoje sędziowie punktują w trzech etapach. Weryfikowany jest aromat gorącej kawy, charakterystyka smakowa i aftertaste, kiedy kawa nieco przestygnie oraz kwasowość, body i balans zimnego napoju.
Do finału może się dostać nie więcej, niż sześciu uczestników. W drugiej rundzie zawodnicy mogą używać wybranych przez siebie ziaren kawy, a ich zadaniem jest nie tylko przygotowanie napoju, ale również opowiedzenie o jego walorach i użytej metodzie. W tej części pokazu sędziowie dodatkowo przyznają punkty za wiedzę, zdolności sensoryczne uczestników, poprawność użycia młynka i innych urządzeń, a także elementy właściwej obsługi klienta.
Do degustacji i oceny jakości przygotowanej przez finalistów kawy zostanie zaproszona również publiczność. Tuż po występie uczestnika, kawa przez niego wybrana będzie zaparzona w ekspresie przelewowym i udostępniona widzom.
"Z pewnością drugiego dnia EuroGastro 2012 będzie można skosztować najsmaczniejszej tego dnia kawy w Polsce. Brewers Cup będą nie lada gratką dla kawowych smakoszy, a także świetną okazją, by poznać mało znane sposoby zaparzania kawy, które z powodzeniem można wykorzystać nawet w domowej kuchni." - podkreśla Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.
Brewers Cup to jednak nie jedyne na EuroGastro wydarzenie dla amatorów kawy. W hali wystawienniczej odbędą się również XI Polskie Mistrzostwa Barista 2012. Pierwszego dnia targów - półfinał, trzeciego dnia - finał.
Podczas rywalizacji zawodnicy będą mieli za zadanie przygotować w ciągu zaledwie 15 minut: 4 espresso, 4 cappuccino i 4 inne napoje kawowe według własnego pomysłu. Międzynarodowi sędziowie ocenią ich smak, wygląd i technikę przygotowania. Nowy Mistrz Barista będzie reprezentował Polskę w czerwcu na XIII Mistrzostwach Świata w Wiedniu. Organizatorem Mistrzostw Polski Barista jest Apro Trade. Patronat nad zawodami objęła Speciality Coffee Association of Europe (SCAE).
Osoby zainteresowane udziałem w pokazach kawowych, powinny dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu. Zwiedzający, którzy zarejestrują się online, są uprawnieni do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Wrocław trafi do przewodnika
WARS testuje płatności
Gault & Millau wraca do
Dział centra informacji i promocji:
Poznań promował się w
Starsze aktualności:
Dlaczego Polacy wybierają All
Jakie festiwale wybierają
Lufthansa przejmie udziały w ITA
Dolny Śląsk promuje się nad
Więcej punktów wydawania paszportów
Pobyty turystów wyraźnie dłuższe niż rok
Cateringi dietetyczne w kontroli nie wypadły
Ceny w hotelach obniżone z
Rezerwacje na przewóz roweru za
Islandzki przewoźnik powraca do Polski
Restauracja Paros stawia na piłkarskie emocje
Studenci turystyki nie mają perspektyw?
Wpływ sytuacji na Ukrainie na transport autobusowy
Nie tylko filmowy Miś jadał w barach mlecznych
Egipskie stewardesy obsługują pasażerów w hidżabie
Kulinarny Puchar Polski na Gastro Trendy 2011
Dynamiczny wzrost liczby turystów na świecie
Nowy portal rezerwacji imprez turystycznych
Pożary trawią Portugalię i Maderę
Współpraca turystyczna Rosji i Turcji
Warszawski Kyriad Prestige przeobraził się w Golden Tulip Warsaw Centre