Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Junior Reservation Manager
- Pilot na wycieczkę do Wiednia 3 - 4 maja
- Pracownik biura podróży od kwiecien - maj 2024...
- Junior Reservation Manager
- Instruktor kitesurfingu/windsurfingu
- Specjalista ds Turystyki Itaka
- Praca na Zielonych Szkołach CHRIS
- Specjalista ds turystyki Katowice
- Sprzedawca produktu turystycznego
- Sprzedawca usług turystycznych
Pracujesz w gastronomii bez umowy o pracę?
Jeśli osoba pracująca w branży gastronomicznej nie ma umowy o pracę, musi sama dochodzić swoich praw przed sądem. Państwowa Inspekcja Pracy rozkłada ręce.
Najczęstszymi problemami pracowników zatrudnionych w gastronomii są między innymi: brak umów, umowy zawierane na niskie kwoty, a reszta wynagrodzenia wypłacana do ręki, a także niewypłacanie pensji przez właściciela lokalu i kilkunastogodzinna praca każdego dnia.
Okręgowy Inspektorat Pracy w Warszawie nie odnajduje jednak rozwiązania dla tych problemów. Inspektorzy przeprowadzają kontrole w lokalach, jednak skupiają się na osobach zatrudnionych na umowę o pracę. Przepisy kodeksu pracy obowiązują tylko w takich przypadkach. Jeśli chodzi o umowy cywilnoprawne (o dzieło, umowa zlecenie) podlegają one przepisom Kodeksu cywilnego. Tutaj nie ma jednak ograniczeń w czasie pracy czy wynagrodzeniu.
Umowa ustna, bez odpowiedniego dokumentu w przypadku takich umów nie jest niezgodna z prawem. Strony muszą się jedynie umówić jak będzie wyglądało zlecenie i ustalić sumę wynagrodzenia. Inspektor pracy nie może takiej ustnej umowy podważyć. Jeśli jednak chodzi o umowę na etat, niespisanie jej na papierze grozi karą dla pracodawcy.
W przypadku umowy-zlecenia pracodawca musi odprowadzać za zleceniobiorcę składki. Pracownik sam powinien sprawdzić, czy robi to w rzeczywistości.
Osoby zatrudnione na umowie innej niż na etat, a uważają się za pokrzywdzone przez pracodawcę muszą udać się do sądu i tam rozpocząć samotną walkę.
W Warszawie przeprowadzono w 2012 roku 152 kontrole skargowe i tematyczne w lokalach gastronomicznych. Łącznie ukarano właścicieli 32 mandatami opiewającymi na 35 400 zł. Skierowano przy tym 13 wniosków do sądu. Najczęściej pracodawcy nie przestrzegali przepisów odnośnie czasu pracy, nie wypłacali również wynagrodzeń i nie podpisywali stosowanych umów. Wszystkie te dane dotyczą jednak osób zatrudnionych na etat. Informacji na temat sytuacji osób bez umów o pracę nie ma.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Małopolska zarobiła na turystyce więcej niż przed
Branża piwowarska liczy na
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Dział centra informacji i promocji:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Wyróżnienie dla Niemieckiej Centrali
Turcja chwali się wynikami za 2023
Wysokie ceny nie zniechęcają turystów
Perspektywy rozwoju branży medical SPA
Weekend za pół ceny w Zakopanem
Autobusy z Białegostoku do Druskienik na Litwie
Turkish Airlines żywo zainteresowane polskim rynkiem lotniczym
Airbus otrzymał od AirAsia zamówienie warte 9,4 mld dolarów
Problemy z opłatami przy rezerwacji biletów
Znamy Zespół Turystyczny Roku!
Bajkowa Noc Muzeów w Pacanowie
Pasażerka żąda 1 mln dolarów odszkodowania od Aer Lingus
Bilety autokarowe sprzedają się jak świeże bułeczki
Uwaga kierowcy: Wzmożone kontrole na drogach