TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Pracujesz w gastronomii bez umowy o pracę?

Jeśli osoba pracująca w branży gastronomicznej nie ma umowy o pracę, musi sama dochodzić swoich praw przed sądem. Państwowa Inspekcja Pracy rozkłada ręce.


Najczęstszymi problemami pracowników zatrudnionych w gastronomii są między innymi: brak umów, umowy zawierane na niskie kwoty, a reszta wynagrodzenia wypłacana do ręki, a także niewypłacanie pensji przez właściciela lokalu i kilkunastogodzinna praca każdego dnia.

Okręgowy Inspektorat Pracy w Warszawie nie odnajduje jednak rozwiązania dla tych problemów. Inspektorzy przeprowadzają kontrole w lokalach, jednak skupiają się na osobach zatrudnionych na umowę o pracę. Przepisy kodeksu pracy obowiązują tylko w takich przypadkach. Jeśli chodzi o umowy cywilnoprawne (o dzieło, umowa zlecenie) podlegają one przepisom Kodeksu cywilnego. Tutaj nie ma jednak ograniczeń w czasie pracy czy wynagrodzeniu.

Umowa ustna, bez odpowiedniego dokumentu w przypadku takich umów nie jest niezgodna z prawem. Strony muszą się jedynie umówić jak będzie wyglądało zlecenie i ustalić sumę wynagrodzenia. Inspektor pracy nie może takiej ustnej umowy podważyć. Jeśli jednak chodzi o umowę na etat, niespisanie jej na papierze grozi karą dla pracodawcy.

W przypadku umowy-zlecenia pracodawca musi odprowadzać za zleceniobiorcę składki. Pracownik sam powinien sprawdzić, czy robi to w rzeczywistości.

Osoby zatrudnione na umowie innej niż na etat, a uważają się za pokrzywdzone przez pracodawcę muszą udać się do sądu i tam rozpocząć samotną walkę.

W Warszawie przeprowadzono w 2012 roku 152 kontrole skargowe i tematyczne w lokalach gastronomicznych. Łącznie ukarano właścicieli 32 mandatami opiewającymi na 35 400 zł. Skierowano przy tym 13 wniosków do sądu. Najczęściej pracodawcy nie przestrzegali przepisów odnośnie czasu pracy, nie wypłacali również wynagrodzeń i nie podpisywali stosowanych umów. Wszystkie te dane dotyczą jednak osób zatrudnionych na etat. Informacji na temat sytuacji osób bez umów o pracę nie ma.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
gastronomia lokale gastronomiczne Państwowa Inspekcja Pracy umowa o pracę umowa o dzieło umowa zlecenie praca w gastronomii łamanie praw pracowników w gastronomii prawa pracowników branża gastronomiczna inspektorzy kary wniosek do sądu Okręgowy Inspektorat Pracy w Warszawie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję