Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek rowerowych
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
Kulinarna rewolucja na Pomorzu
Na Pomorzu wystartował właśnie nowy projekt kulinarny. Celem działań "Pomorskie Culinary Prestige" jest promowanie lokalnej gastronomii w kraju i za granicą oraz wsparcie biznesowe restauratorów.
Współpraca miast. Spotkanie blogerów.
Krystyna Hartenberger-Pater informuje, że "odbyło się już pierwsze wspólne przedsięwzięcie kulinarne z Gdańskiem i Pruszczem Gdańskim. Mam nadzieję, iż wkrótce do działań przyłączą się pozostałe miasta, takie jak Sopot, Gdynia czy Malbork". Zadaniem Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej jest integracja środowiska i zaangażowanie miast do działań "Pomorskie Culinary Prestige", tak aby połączyć inicjatywy i zachować spójność w budowaniu marki regionu.
W ostatni weekend z inicjatywy Justyny Zdunek, właścicielki gdańskiej Metamorfozy odbyło się spotkanie popularnych polskich blogerów opisujących usługi restauracyjne. Blogerzy w ramach warsztatów odwiedzili sopocką restaurację Bulaj Artura Moroza, który prezentował ryby z Bałtyku i kaszubskich jezior, odbyli podróż w czasie w kuchni restauracji Metamorfoza, gdzie blogerzy gotowali zupę z jabłek, przyrządzali pstrąga i przepiórkę. Goście próbowali, również gockich specjałów w nowo otwartym obiekcie muzealnym Faktoria w Pruszczu Gdańskim.
Już wkrótce kolejne wydarzenia promujące gastronomiczne i turystyczne walory regionu:
- organizowanie wizyt studyjnych dla dziennikarzy/blogerów
- spotkania integracyjne szefów kuchni, restauratorów i kucharzy
- współorganizacja konferencji biznesowych i marketingowych dla gastronomii
- stworzenie e-platformy komunikacyjnej prezentujący potencjał kulinarny Pomorza
- podróże restauratorów, wymiana doświadczeń i wiedzy z innymi regionami Europy
- konferencje prasowe dla polskich i zagranicznych dziennikarzy połączone ze study tour
Pomorskie kulinaria promują się zagranicą
Pomorskie skupia się w dużej mierze na działaniach zagranicą. Wybrane zostały kraje, które doceniają wysoką kulturę kulinarną oraz powiązane są z Trójmiastem optymalnymi połączeniami komunikacyjnymi min. Szwecja, Norwegia, Finlandia czy Hiszpania. Dzięki wieloletniej współpracy, jak i budowanym relacjom możliwe jest wykorzystywanie kanałów i platform komunikacyjnych czy produktów marketingowych takich przewoźników, jak Stena Line, AirBerlin czy Wizzair, co umożliwi skuteczne dotarcie do zagranicznych odbiorców. Pomorskie prowadzi również intensywnie działania marketingowe na rynku rosyjskim, w szczególności w Obwodzie Kaliningradzkim.
Ponadto Pomorskie przygotowuje wniosek o dofinansowanie zagranicznych wyjazdów dla lokalnych szefów kuchni, które umożliwią wymianę wiedzy i doświadczeń z autorytetami europejskich kulinariów. "Pomorskie Culinary Prestige" to przede wszystkim nowe podejście do kreowania konkurencyjnej, całorocznej oferty turystycznej. Krystyna Hartenberger-Pater Dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej podkreśla, że "kulinaria z naciskiem na Slow Food to światowy trend. Wykorzystanie tego modnego motywu stwarza możliwość budowania marki i wizerunku "destynacji" w oparciu o potencjał i kunszt pomorskich restauratorów i szefów kuchni".
Głównym celem działań jest prezentacja atrakcyjności usług związanych z turystyką kulinarną, producentów i restauracji, które z klasą promują rodzimą kuchnię i kulturę, a co najważniejsze są chętne i otwarte do współpracy. "Warto podkreślić, że programem "Pomorskie Culinary Prestige" odpowiadamy na potrzeby rynku, które szczególnie dobitnie zaakcentowała Justyna Zdunek. Właścicielka gdańskiej restauracji Metamorfoza na własną rękę realizuje program Gdańsk Pronature, aby zwrócić uwagę na bogatą lokalną kulturę i ofertę kulinarną. Te działania spotkały się z naszymi planami promocyjnymi" - zapewnia Dyrektor PROT.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
Turystyka z gorszą obsługą
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Warszawa: Ryanair kusi nowymi połączeniami
Z kartą turystyczną TravelProfit będzie taniej
Strach padł na włoskich hotelarzy
SAS przedstawił plan ratunkowy
W sylwestrową noc uważaj na gotówkę
Gdańsk: Korona Smakosza dla restauracji
Turcja: rok 2011 należy do Evilii Celebiego
Plany Rainbow Tours na 2012 rok
Finnair poprawia jakość podróży lotniczych
Grecja odizoluje kłopotliwych turystów?